Bavette is aan een opmars bezig en wordt tegenwoordig overal geserveerd en klaargemaakt. Maar wat is Bavette? En hoe kun je dit stuk vlees het beste klaarmaken op de BBQ? Wij geven je alle informatie in dit artikel.

 

Wat is Bavette?

Vanglap, vinkelap of bavette is een vorm van mager rundvlees en vind z’n origine in Frankrijk (net zoals de Côte de boeuf). Deze steak, ook wel bekend als flap steak, is afkomstig van het lendenstuk van de rund. Vroeger was de Bavette niet erg in trek, waardoor het vlees vaak vermalen werd met andere vleessoorten. Bijvoorbeeld om er gehakt van te maken.

Meer specifiek is de bavette een deelstuk dat afkomstig is van het onderste lendenstuk en dat zeer dicht aanleunt bij het deelstuk waar een flanksteak vandaan komt. Mede door zijn heerlijke smaak en textuur is het een populair stuk vlees voor op de BBQ. Je kunt het ook erg goed Sous Vide koken.

 

Is het beter dan flank steak?

bavette op de bbq

Bavette onderscheidt zich echter door zijn smaak en textuur. Het stuk vlees kan de smaak veel beter vasthouden dan het vlees van de flank en blijft malser tijdens het bakken. Het is verwarrend dat er vaak verschillende namen worden gebruikt. De ene keer het heet lendenlap of lendenbil.

 

Bavette BBQ gerechten

Lees onze top Bavette BBQ gerechten en ervaar hoe lekker dit stuk vlees kan zijn!

 

Bavette steak met gegrilde groenten en aardappelen

Omdat de steak vrij snel klaar is op de BBQ, beginnen we met de bijgerechten. Zorg ervoor dat je de BBQ op tijd voorbereid zodat de kolen goed gloeien als je gaat grillen. Maak eerst de champignons schoon en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis uit de paprika’s en snijd ze in grote stukken. Snijd de aardappelen in een waaiervorm, maar niet door. Doe nu de aardappelen in een ovenvaste schotel. Doe wat olijfolie, zout & peper, een beetje tijm en gehakte rozemarijn over de aardappelen en tot slot een klontje boter. Zet de braadpan met de aardappelen ongeveer 45 minuten in de grill of oven op 180°C indirecte warmte (in de oven met boven/onderwarmte).

Terwijl de aardappelen koken, zet je de grill op hoog vuur. Doe wat olijfolie en een takje rozemarijn en tijm in een gietijzeren pan. Voeg nu de champignons en paprika’s toe en bak ze op een matig tot hoog vuur tot ze rondom bruin zijn. De Bavette steak bestrooi je gewoon met de zoutvlokken en gril je in de directe omgeving gedurende maximaal 3 minuten per kant. De Bavette steak worden nu in de indirecte zone getrokken tot een kerntemperatuur van 54°C is bereikt.

Zodra het vlees de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt, laat je het nog 5 minuten rusten. Kruid intussen de gegrilde groenten met wat biefstukpeper. Het zeezout en het lichte suikergehalte in dit pepermengsel kietelen letterlijk de aroma’s uit de groenten. Het vlees wordt nu ook gekruid met een beetje zoutvlokken en biefstukpeper en op een bord geserveerd met de gegrilde groenten en de waaieraardappel.

 

Complete gegrilde bavette van de BBQ

Steek de houtskool in de je BBQ aan en verhit tot 250 °C, samen met het gietijzeren rooster erin.

Verwijder het peesvel aan de platte kant van de bavette (ongeveer 1,5 kg). Steek daartoe het mes onder de peeshuid, houd het stevig vast en maak de peeshuid los door het mes naar boven langs de peeshuid te leiden. Snijd de dunne kanten van de bavette af. Je kunt ze later aan beide kanten kort grillen en er daarna van genieten.

Schil voor de kruidenolie de witte ui en hak hem fijn. Pluk de blaadjes van de salie en oregano en hak fijn. Meng de uien en kruiden met de olijfolie.

 

Bavette bereiding

Leg de bavette op de grill en grill ongeveer 2 minuten. Draai de bavette nu 90 graden en grill nog 2 minuten voor een mooi grillpatroon.

Draai het vlees om en grill deze kant twee keer gedurende 2 minuten. De kerntemperatuur moet 53 °C zijn voor medium rare. Dit kan worden gemeten met een digitale thermometer. Wikkel de steak losjes in aluminiumfolie en laat ca. 6 minuten rusten.

Kruid de steak met zout en peper en snijd hem in biefstuk of plakjes. Serveer de kruidenolie bij het vlees of besprenkel over het vlees.

We hopen dat je, na het lezen van dit artikel, meer weet over Bavette en hoe je het kunt klaarmaken op de BBQ. Probeer onze top gerechten eens zelf te maken op je eigen grill.

 

Lees ook eens: