In dit artikel beantwoorden we de vraag hoeveel boerenkool per persoon heb je nodig. Met een uitgebreide analyse van de geschatte portiegrootte van boerenkool voor één persoon. We bespreken ook de houdbaarheid van boerenkool en tips over hoe je het goed kunt bewaren.

 

Hoeveel boerenkool per persoon?

Hoeveel boerenkool per persoon?

Depositphotos

Laten we eerst eens kijken naar wat het Voedingscentrum zegt. Volwassenen krijgen het advies om minimaal 250 gram groenten per dag te eten. Dat is dus het gewicht zoals je het eet. Gelukkig kun je je dagelijks portie groenten makkelijk spreiden over de dag. Zo kun je komkommer op je brood doen, of snoeptomaatjes als tussendoortje eten. Je kom soep kan boordevol groente zitten of je voegt wat stukjes groenten aan je omelet toe. Daarnaast is het advies om dagelijks 200 gram fruit te eten.

De hoeveelheid boerenkool die je per persoon moet koken hangt af van verschillende factoren, zoals of het een hoofdgerecht is of dat het als bijgerecht bij iets anders (zoals aardappelen) wordt gebruikt, het geslacht van de eter (meestal eten mannen meer dan vrouwen), de leeftijd van de eter (kinderen of volwassenen) en de eetlust van de eter.

Ga er vanuit dat van verse boerenkool ongeveer de helft aan gram overblijft nadat je hebt voorbereid en hebt klaargemaakt. Koop dus het dubbele van wat je denkt nodig te hebben. In het algemeen moet je 200-250 gram boerenkool per persoon bereiden als je het als bijgerecht serveert. Dit is de hoeveelheid die voor de gemiddelde persoon voldoende is. Serveer je daarentegen een hoofdgerecht, dan heb je ongeveer 400 gram boerenkool nodig. Om verse boerenkool schoon te maken kun je gebruik maken van een slacentrifuge.

Voor boerenkool stamppot kun je uitgaan van ongeveer 125 gram kant en klare of 250 gram verse boerenkool per persoon. Bij stamppot gebruik je altijd de helft van de hoeveelheid aardappelen die je gebruikt (bijvoorbeeld 2 kg aardappelen is 1 kg boerenkool).

Let op: dit is de geschatte hoeveelheid die je kunt maken om de eetlust van één persoon te stillen, maar de exacte hoeveelheid die je per persoon nodig hebt kan variëren, afhankelijk van de hierboven genoemde factoren.

 

Wat is de houdbaarheid van boerenkool?

hoeveel gram boerenkool per persoon

Als je het op de juiste manier bewaard dan kan het in de koelkast ongeveer 3-4 weken of zelfs langer worden bewaard. Het is beter om een complete boerenkool in een plastic zak te bewaren om de versheid en kwaliteit voor een lange tijd te behouden.

Heb je het al gekookt? Dan is het ongeveer 3 dagen houdbaar als je het in de koelkast in een luchtdichte verpakking bewaard.

De groente is lang houdbaar als het goed wordt bewaard in de vriezer in een diepvrieszak of stevige diepvriescontainer. De koude temperatuur van de vriezer stopt de groei van bacteriën. Eenmaal ingevroren is het minimaal 3 a 4 maanden goed.

Wil je boerenkool op een leuke manier opdienen? Doe het in een mooie slabak.

 

Langer goed houden?

Was je groente altijd goed voordat je het gaat gebruiken. Het is niet nodig het ver van tevoren te wassen.

Verse boerenkool moet goed gewassen voordat je het gaat koken. Er zit namelijk nog veel zand in. Ook al het keukengerei dat je gebruikt bij de bereiding, en het aanrecht of de oppervlakken moeten goed worden schoongemaakt.

Bewaar je restjes altijd bij 4 graden Celsius of minder. Tussen de 4 graden en 60 graden groeien bacteriën sneller, dus het is altijd raadzaam om het bij een lagere temperatuur te bewaren. Heb je iets over en wil je het invriezen? Dan moet je het in een plastic diepvrieszak doen, die dichtmaken en dan in de diepvries bewaren bij -18 graden Celsius. Probeer het vacuüm te verpakken.

Als het is ontdooid, kun je het niet nogmaals invriezen. Als je eenmaal gekoelde boerenkool hebt opgewarmd, mag je het niet meer invriezen of in de koelkast bewaren. Als je toch bezig bent met bevriezen en ontdooien, lees dan eens door hoe je snel gehakt kunt ontdooien.

 

Ga terug naar het Overzicht hoeveel gram nodig per persoon >