Het ijsbeen is een deelstuk van varkensvlees en verwijst ook naar een gerecht dat ermee wordt bereid. het stuk bot, ook wel varkensknokkel genoemd, bevindt zich aan de voor- en achterpoten van het dier, tussen de tarsale gewrichten en de knie- of ellebooggewrichten. Het vlees is doorregen, maar zeer mals en aromatisch en is omgeven door een dikke vetlaag.

 

Waar komt de naam ijsbeen vandaan?

waar komt de naam ijsbeen bij vlees vandaanWaar de naam ijsbeen vandaan komt, is niet duidelijk. Er zijn verschillende legenden en theorieën. Zo werden de robuuste scheenbeenderen, omgeven door het knokkelvlees, vroeger gebruikt voor schaatsen. Tot op de dag van vandaag worden schaatsen “isläggor” genoemd in het Zweeds en “islegg” in het Noors, wat letterlijk vertaald ijsbeen betekend. Een andere theorie is dat de term terug te voeren is op een oud woord uit het jagers- en medisch jargon voor heupbeen: het Oudhoogduitse “Ä«sbÄ“n”.

 

Traditionele ijsbeen bereiding

Ijsbeen kan op verschillende manieren worden bereid. Afhankelijk van de traditie en de streek wordt het stuk vlees voor gepekeld en vervolgens gekookt. Of je bereidt het vlees in de oven (grillen) zonder het te pekelen. De kooktijd is relatief lang, ongeveer twee uur. Maar dan kan het vlees gemakkelijk van het bot worden gehaald. Traditionele bijgerechten bij het stevige vleesgerecht zijn zuurkool, aardappelpuree of erwten, maar ook in azijn ingemaakte groenten, brood, mosterd en mierikswortel.

Als je een keer in Duitsland bent, dan zit je helemaal goed. Duitsers eten dit gerecht erg graag en je kunt het dan ook in ieder Duitse restaurant krijgen. Op de kaart staat dit gerecht meestal als Schweinshaxe aangegeven en het smaakt overheerlijk. Het vlees is mals, er zit een mooi vet randje omheen (je kunt zelf beslissen of je het laat liggen of opeet). Zeker het proberen waard!

We hopen dat we je meer hebben informeren over ijsbeen vlees en waar de naam vandaan komt. Lees ook eens onze andere artikelen door in onze blog.

 

Lees ook eens over: