In Nederland wordt er heel veel kebab gegeten. Men eet het hier bij verschillende aangelegenheden. Het wordt bijvoorbeeld gegeten na het uitgaan. Dit is een ware traditie en vrijwel iedereen heeft dit ooit gedaan. Uiteraard kan het ook bij verschillende andere gelegenheden gegeten worden. Je kunt bijvoorbeeld even een snelle hap nemen in het weekend. Maar sommige mensen hebben ook een ware kebabdag. Daarnaast zijn er ook veel bedrijven die op vrijdag kebab bestellen, want het is uiteraard ook erg aangenaam om er de werkweek mee af te sluiten.

Veel mensen eten weliswaar regelmatig kebab, maar welk vlees zit er in kebab? In dit artikel gaan we daar wat dieper op in. Het is immers leuk om daar meer over te weten te komen. Lees dus snel verder, want in dit artikel wordt die vraag beantwoord. We gaan overigens niet alleen in op de soorten vlees die gebruikt worden voor kebab, maar we bespreken ook verscheidene andere onderwerpen.

 

Welk vlees zit er in kebab?

In Nederland wordt vooral veel kebab van kippenvlees gegeten. Dit heeft dan ook meerdere voordelen. In de eerste plaats is kippenvlees relatief goedkoop en kebab wordt toch als een soort snack gezien. Veel mensen kiezen ervoor om het laat in de avond te eten. Kebabzaken willen de prijs van kebab om die reden dan ook relatief laag houden. Maar uiteraard zijn het niet alleen kebabzaken die gerechten met kebab maken. Het wordt bijvoorbeeld ook gemaakt door luxe restaurants. In luxe restaurants wordt de kebab voornamelijk van lamsvlees gemaakt. Lamsvlees is vaak wat malser en het wordt over het algemeen ook als erg lekker gezien. Oorspronkelijk wordt kebab overigens ook van lamsvlees gemaakt, maar later hebben ze ervoor gekozen om er ook andere vleessoorten voor te gebruiken.

Welke ingrediënten zitten er in kebab?Naast kippenvlees of lamsvlees wordt kebab in sommige gevallen ook gemaakt van kalkoenvlees en kalfsvlees. Dit is relatief duur vlees en meestal betaal je dus ook iets meer voor een broodje. Het is overigens ook wel grappig om op te merken dat de meeste kebabzaken niet specifiek aangeven welk vlees ze gebruiken. Je kunt er dan uiteraard voor kiezen om dit te vragen, maar meestal gebruiken ze dan kippenvlees. Bij meer luxere kebabzaken heb je echter wel de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende soorten vlees. Het is ook leuk om de verschillende soorten kebabvlees eens uit te proberen. Je kunt dan kijken of je een verschil in smaak proeft.

Adana kebab is tegenwoordig ook erg populair.

 

Welke ingrediënten zitten er in kebab?

Over het fenomeen kebab bestaan enkele misverstanden. Voordat we ingaan op de titelvraag, is het dus verstandig om enkele misverstanden uit de weg te helpen. Veel mensen denken namelijk dat kebab een specifiek gerecht is, maar dat is dus niet het geval. Kebab is namelijk het gebraden vlees en daarmee de basis voor een gerecht. Wanneer je een broodje kebab gaat bestellen, dan krijg je dus een broodje met het kebabvlees. Maar er zijn ook andere gerechten die je met kebab kunt maken. We zullen nu de meest populaire gerechten kort bespreken. We bespreken ook welke ingrediënten nog meer in de specifieke kebabgerechten zitten.

– Broodje kebab

We hadden het er in de vorige alinea al even over. Het broodje kebab wordt het meest gegeten in Nederland. Een broodje kebab is in de eerste plaats uiteraard voorzien van vlees. Het vlees zit tussen een getoast (Turks) broodje. Meestal wordt dit gerecht geleverd met knoflooksaus, maar veel mensen nemen de broodjes ook met sambal of whiskysaus. Dit is afhankelijk van je voorkeur en ook van de kebabzaak.

Daarnaast heb je bij de meeste kebabzaken ook de mogelijkheid om er extra ingrediënten aan toe te voegen. Sommige kebabzaken leveren alleen standaard broodjes kebab, maar meestal kun je ook zelf de extra ingrediënten kiezen. Vrijwel elk broodje kebab is voorzien van een lekker uitje. Daarnaast heb je vaak ook nog de keuze uit witte kool en rode kool. Dit is overigens niet altijd gebruikelijk. Er zijn ook genoeg kebabzaken waar ze geen kool hebben, omdat ze het niet bij de rest van het broodje vinden passen. Je kunt er dan ook nog voor kiezen om het broodje te voorzien van knapperige ijsbergsla en een tomaat. Vind je het fijn om een lekker scherp broodje te bestellen? Dan kun je er ook chilipepers aan toevoegen.

– Turkse pizza

Een ander gerecht dat veel wordt gegeten in de kebabzaak is een Turkse pizza. Dit is de Nederlandse variant op de oorspronkelijke naam ‘lahmacun‘. Een lahmacun heeft een pizzavorm en is voorzien van gekruid gehakt. Op de Turkse pizza leggen ze vervolgens het kebabvlees en de aanvullende ingrediënten. Vervolgens wordt de Turkse pizza opgerold en dan kun je hem uit het vuistje eten.

– Dürüm

Dürüm is tegenwoordig zeer populair in Nederland. Het heeft de populariteit van de Turkse pizza een beetje ingehaald. Het kent vrijwel hetzelfde concept als een Turkse pizza, maar in plaats van een pizza wordt er een wrap gebruikt bij dit kebabgerecht.

 

Is er goede vegan kebab verkrijgbaar?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel mensen in Nederland tegenwoordig minder vlees eten. Dit heeft in principe twee belangrijke redenen. In de eerste plaats hebben we als wereld te maken met urgente klimaatproblemen. Om die reden besluiten steeds meer mensen om minder vlees te eten, want het is algemeen bekend dat dit slecht voor de natuur is. Daarnaast eten ook minder mensen vlees, omdat ze het niet eens zijn met de bio-industrie. Ze zijn van mening dat mensen minder vlees moeten eten, want dan hoeven er ook minder dieren geslacht te worden. Uiteraard willen vegetariërs zo nu en dan ook genieten van kebab. Is er dan ook goede vegan kebab verkrijgbaar?

Dit is gelukkig het geval. Bij de meest kebabzaken heb je tegenwoordig verschillende vegetarische kebabgerechten. Daarbij kun je denken aan een broodje falafel. Daarnaast wordt falafel ook gebruikt voor de andere kebabgerechten die we hier hebben besproken. Dit is uiteraard een variant op de reguliere kebab, maar geen nabootsing van het echte vlees.

Gelukkig zijn er ook vegetarische voedselbedrijven die het echte vlees nabootsen. Dit smaakt vrijwel hetzelfde als regulier kebabvlees. Deze vegan kebab is meestal niet verkrijgbaar bij de reguliere kebabzaak, maar bijvoorbeeld wel bij supermarkten, speciale webwinkels en luxere restaurants.

 

Zelf kebabgerechten maken voor de barbecue?

We zijn in de vorige alinea’s voornamelijk ingegaan op kebabgerechten die je bij kebabzaken en luxere restaurants kunt aankopen, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf kebabgerechten te maken. Het is lekker om kebabgerechten voor de barbecue te maken. Nederland kent immers fijne zomers en het is dan leuk om zo nu en dan te barbecueën. Dit is niet alleen hartstikke gezellig, maar tegelijkertijd kun je dan lekker creatief aan de slag. Maar welke kebabgerechten zijn dan leuk om zelf te maken? In het laatste gedeelte van dit artikel bespreken we enkele leuke gerechten. We vinden het immers leuk om je te inspireren.

Maak ballen of rollen van kebab

bbq recept voor kebab
Het klinkt in eerste instantie misschien wat raar, maar het is mogelijk om ballen van kebab te maken. Het kneedbare kebabvlees kun je op verschillende plaatsen kopen. Thuis kun je het gemakkelijk kneden en voorzien van lekkere kruiden. Daarna kun je er bijvoorbeeld kebabstokjes van maken. Dit is om meerdere redenen ideaal voor de barbecue. In de eerste plaats omdat ze dan makkelijk te draaien zijn. Je hebt dan bovendien ook geen mes en vork nodig om ze op te eten. Tijdens het barbecueën is het immers leuk om met je handen te eten. Het is dan overigens ook aan te raden om dit gerecht te voorzien van wat rijst en een gezond sausje. Ook reguliere knoflooksaus is uiteraard prima. Leef je helemaal uit en haal nog meer inspiratie uit een kebab-boek!

Kebab met stokbrood

Bij een echte Nederlandse barbecue hoort uiteraard stokbrood. Het fijne van stokbrood is dat je dit gemakkelijk kunt roosteren op de barbecue. Je kunt er dan ook leuke kebabgerechten van maken. Stokbrood en kebab zijn namelijk goed te combineren (je kunt het ook eens met gyros proberen). Dit kun je aanvullen met allerlei andere gezonde ingrediënten. Daarnaast is het ook leuk om een broodje gezond van kebab te maken. Je kunt van een groot stokbrood verschillende kleine broodjes maken. Vervolgens rooster je deze broodjes en daarna beleg je ze met kebab en andere aanvullende ingrediënten.

 

Welk vlees zit er in kebab? Enkele slotwoorden

In deze tekst zijn we ingegaan op verschillende kebabgerechten. Veel mensen eten in Nederland immers kebab. Het punt is echter dat veel mensen nog niet zelf kebabgerechten maken. Dit is erg zonde, want je kunt heel veel kanten op met dit geweldige vlees. We hebben in deze tekst ook enkele kebabgerechten besproken. Er zijn uiteraard ook nog verschillende andere kebabgerechten. Het is dan ook aan te raden om onze website eens te bekijken, want daar vind je meer informatie over de verschillende kebabgerechten. Daarnaast heb je daar ook de mogelijkheid om advies te vragen. We hebben echt een passie voor kebab en weten verschillende leuke gerechten te bedenken. Dit geldt ook voor mensen die van vegan kebab houden.

We hopen dat je een duidelijk antwoord hebt kunnen krijgen op de vraag welk vlees zit er in kebab? En probeer eens een lekker gerecht met kebab te maken op de BBQ hiervoor zijn handige BBQ spiezen houders! Benieuwd wat er in shoarma zit? Lees dan het artikel welk vlees zit er in shoarma.