Ben je een groot fan van gyros? Dan ben je niet de enige, want steeds meer mensen in Nederland vinden het lekker om dit gerecht zo nu en dan te eten. Maar wat is gyros precies? In deze tekst gaan we daar wat dieper op in. We gaan verschillende onderwerpen bespreken. We gaan eerst wat dieper in op de geschiedenis van gyros. Daarna bespreken we welk vlees er in gyros zit. Vervolgens gaan we dieper in op verschillende gyrosgerechten. In het laatste gedeelte van het artikel bespreken we nog enkele andere relevante aspecten die te maken hebben met dit gerecht. We wensen je in ieder geval veel leesplezier. We hopen dat je na het lezen van deze tekst alles weet over gyros!

 

De geschiedenis van gyros in Nederland?

welke ingrediënten zitten er in gyros

Nog niet zo lang geleden werd er in Nederland alleen de typische Hollandse kost gegeten. Daarbij kun je denken aan gekookte aardappelen, groente en een stukje vlees. Dit veranderde toen Nederland een multiculturele samenleving werd. Dit bracht op veel gebieden verandering aan als het gaat om de Nederlandse eetcultuur. Er ontpopten zich namelijk steeds meer restaurants die exotische gerechten serveerden. Eerst was de Nederlander enigszins terughoudend, want dat zit in de aard van de Nederlander. Dit veranderde echter al snel en tegenwoordig kent elke stad verschillende restaurants. Het valt ons niet eens meer op dat bepaalde restaurants exotisch zijn, want het zit helemaal ingebakken in onze nieuwe cultuur.

 

Gyros is afgeleid van het Turkse döner kebab en het wordt regelmatig voor shoarma aangezien omdat het redelijk op elkaar lijkt. Ook een zeer populair gerecht in Nederland. Je kunt gyros in Nederland bij verschillende eetgelegenheden bestellen. In de eerste plaats zijn er veel kebabzaken die gyros verkopen. Veel mensen eten het bijvoorbeeld na het uitgaan, of nadat ze naar een leuk evenement zijn geweest en nog even trek hebben in een snelle hap. Gyros in een kebabzaak is relatief goedkoop en de gerechten die ze serveren zijn vrij eenvoudig. Je hebt echter ook luxere restaurants die uitgebreide gerechten met gyros maken. Het is aan te raden om beide soorten eetgelegenheden eens te proberen. Ze hebben allebei namelijk voordelen en nadelen. Je kunt er bovendien ook inspiratie opdoen, zodat je thuis zelf ook eens kunt experimenteren met gyros. Er zijn tegenwoordig namelijk ook grills voor thuis. Ook kun je een speciaal mes aanschaffen om de Gyros goed te kunnen snijden.

 

Welk vlees zit er in gyros?

Veel mensen vragen zich terecht af van welk vlees gyros wordt gemaakt. Dit is namelijk niet altijd duidelijk en om misverstanden uit de weg te helpen, zullen we hier even wat uitgebreider op ingaan.

Gyros wordt oorspronkelijk gemaakt van varkensvlees. In sommige culturen is het echter verboden om varkensvlees te eten en daarom zijn er tegenwoordig verschillende varianten. Dit is ook prima, want gyros van andere soorten vlees kan minstens zo lekker zijn. Soms is het zelfs nog lekkerder. Gyros wordt bij kebabzaken en andere fastfoodrestaurants meestal gemaakt van kippenvlees. Staat er op de menukaart niet precies aangegeven waar de gyros van is gemaakt? Dan raden we je aan om dit te vragen. De meer luxere eetgelegenheden geven dit meestal duidelijk aan.

Naast kippenvlees wordt er ook regelmatig lamsvlees of rundvlees voor gyros gebruikt. Je bent ongetwijfeld bewust van het feit dat lamsvlees relatief duur is. Daarom kun je gyros van lamsvlees vooral in speciale Griekse restaurants kopen. Het is enigszins prijzig, maar we raden je wel aan om gyros van lamsvlees eens uit te proberen. Het is lekker mals en valt bovendien minder zwaar op de maag dan gyros van varkensvlees of rundvlees.

 

Welke ingrediënten zitten er in gyros?

Met gyros kun je veel kanten op. In dit gedeelte van het artikel bespreken we de twee populairste gerechten met gyros in Nederland. We bespreken ook de voordelen van elk gerecht en welke andere ingrediënten aan dit gerecht worden toegevoegd.

 

Broodje gyros?

Heb je zin in een gemakkelijke en snelle hap? In dat geval kun je ervoor kiezen om een lekker broodje gyros te kopen. Je kunt deze uiteraard zelf bereiden, maar het is ook leuk om een broodje gyros in verschillende tenten uit te proberen. Het punt is namelijk dat elke eetgelegenheid ze weer op een andere manier maakt. Elk restaurant gebruikt namelijk weer andere ingrediënten, maar uiteraard zijn er ook wel overeenkomsten.

 

Een broodje gyros wordt bijna altijd gemaakt met een pitabroodje. Deze wordt vervolgens geroosterd, want dan is het broodje lekker knapperig. Daarnaast wordt er bijna altijd tzatziki als saus gebruikt. Maar je kunt uiteraard ook voor andere sauzen gaan. Daarbij kun je denken aan knoflooksaus, whiskysaus, mayonaise en ga zo maar verder. Je kunt heel veel sauzen voor gyros gebruiken. Dit is uiteraard ook voor een groot deel afhankelijk van je eigen smaak. Het broodje gyros wordt onder andere belegd met tomaat, ui, komkommer en ijsbergsla. In sommige gevallen wordt er ook knoflook of citroen gebruikt, maar dit is al wat zeldzamer.

 

Gyrosschotel

welke ingredienten zitten er in gyrosIn Nederland wordt een gyrosschotel ook veel gegeten. Het voordeel van een gyrosschotel is dat dit gerecht gemakkelijk klaar te maken is. Daarnaast kun je er heel veel kanten mee op. Je hoeft er ook geen ervaren kok voor te zijn. Je kunt in de supermarkt alle ingrediënten voor de gyrosschotel kopen. Maar wat heb je dan zoal nodig? Uiteraard heb je in eerste instantie gyrosvlees nodig. In de supermarkt kun je bijvoorbeeld vleesreepjes kopen. Dit is erg handig, want je hoeft ze dan niet meer te snijden. Daarnaast is het lekker om de schotel te voorzien van uien, (kruimige)aardappelen en verschillende andere groentes naar keuze. Het is uiteraard ook lekker om er een zelf een sausje bij te maken. Heb je daar geen zin in? Dan kun je ook prima knoflooksaus gebruiken voor dit gerecht.

Een gyrosschotel kun je dus zelf maken, maar je vindt ze vaak ook op de menukaart van een Grieks restaurant. Ze zijn daar vaak een stuk lekkerder, want de koks hebben veel ervaring met het maken van dit gerecht. Vaak kun je er ook inspiratie opdoen. Misschien heb je ergens een heerlijke gyrosschotel gegeten en wil je weten welke ingrediënten ze daarvoor hebben gebruikt. Ze geven je graag tips, want Griekse koks zijn over het algemeen erg behulpzaam en transparant over de gerechten die ze maken.

 

Vegan gyros?

Tegenwoordig besluiten steeds meer mensen om vegetarisch te gaan eten. Hier liggen meerdere redenen aan ten grondslag. Dit heeft in eerste instantie te maken met het feit dat veel mensen zich bewust zijn van de hedendaagse klimaatproblematieken. De productie van vlees is natuurlijk slecht voor het klimaat. Tegelijkertijd eten ook steeds minder mensen vlees, omdat ze het niet eens zijn met de bio-industrie. Uiteraard willen mensen die vegetarisch eten ook genieten van heerlijk gyrosvlees. Gelukkig bestaat er ook vegan gyros.

Je kunt vegan gyros op verschillende plaatsen aankopen. In de eerste plaats serveren snackbars en kebabzaken verschillende vegetarische gyrosgerechten. Ze kunnen op verschillende manieren worden bereid. In de eerste plaats heb je nagebootst gyrosvlees dat wordt gebruikt voor de verschillende gyrosgerechten. Maar sommige mensen maken bijvoorbeeld ook gyros van bloemkool.

 

Gyros op de barbecue?

In Nederland wordt er veel gebarbecued. Barbecueën is om meerdere redenen erg leuk om te doen. In de eerste plaats is het hartstikke gezellig. Tegelijkertijd heb je dan ook de mogelijkheid om verschillende gerechten met gyros uit te proberen. Zorg er wel atijd dat de kolen op de BBQ goed aan staan.

 

Gyros aan stokjes

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om kleine balletjes van gyros te maken. Op verschillende plaatsen kun je kneedbaar vlees bestellen. Je maakt hier kleine balletje van en deze voorzie je vervolgens van kruiden. Daarna kun je ze op een stokje doen en op de barbecue leggen. Stokjes zijn ideaal voor de barbecue, want je kunt ze gemakkelijk draaien. Je kunt ze vervolgens ook gemakkelijk van het stokje eten. Dit heeft uiteraard iets authentieks.

 

Broodje gyros voor de barbecue

Een broodje gyros is ook ideaal voor de barbecue. Je kunt daarvoor verschillende soorten broodjes gebruiken. In de eerste plaats kun je uiteraard voor de authentieke pitabroodjes gaan. Deze broodjes kun je gemakkelijk op de barbecue grillen en vervolgens voorzien van heerlijke gyros. Je kunt er ook voor kiezen om ander brood te gebruiken. Stokbrood hoort immers ook bij de barbecue en je kunt er ook kleine hapjes van maken. Je snijdt het stokbroodje in kleine stukjes en vervolgens leg je er gyros en aanvullende ingrediënten op.

 

 Extra tips nodig?

Heb je inspiratie nodig voor lekkere gerechten op de barbecue? Dan kun je er ook voor kiezen om onze website eens te bezoeken. Daar vind je namelijk verschillende lekkere gerechten. Niet alleen met betrekking tot gyros, maar ook verscheidene andere gerechten. Het is dus zeker aan te raden om daar eens een kijkje te nemen. Het is immers leuk om eens met nieuwe gerechten te experimenteren. Je kunt je creativiteit dan helemaal de vrije loop laten.

 

 Slotwoorden: wat zit er allemaal in gyros?

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op gyros. Hopelijk hebben we je van voldoende informatie voorzien en weet je nu wat je er zoal mee kunt doen. Heb je nog andere vragen over gyros? Dan is het uiteraard mogelijk om contact met ons op te nemen. We helpen je dan graag verder.

We hopen dat je een duidelijk antwoord hebt kunnen krijgen op de vraag welk vlees zit er in gyros? En probeer het ook eens op de BBQ. Lees ook eens over welk vlees zit er in kebab.