Duitse biefstuk is in iedere supermarkt verkrijgbaar en is populair omdat het niet al te prijzig is. Maar wat is Duitse biefstuk precies en hoe kun je Duitse biefstuk het beste bakken? We leggen je het uit in dit artikel.

 

Wat is Duitse biefstuk?

Zoals je misschien al wel had verwacht is Duitse steak afkomstig uit Duitsland. Net als de Franse steak tartaar, moet het rundvlees in de Duitse steak met een mes worden gesneden in plaats van te worden fijn gemaald. Op deze manier blijft de ruwe structuur van het vlees aanwezig tijdens de bereiding. Anders verdwijnt de grove structuur. In Duitsland wordt deze biefstuk vaak met gebakken uien en gebakken aardappels geserveerd.

Duitse biefstuk (of steak) bestaat uit een grof gesneden biefstuk (rundvlees) waaraan zout en peper worden toegevoegd.
Het is iets dikker dan rundertartaar en heeft een vergelijkbaar vetgehalte van ongeveer 5%.

 

Hoe moet je Duitse biefstuk bakken?

hoe kun je duitse biefstuk het beste bakkenHaal de Duitse biefstuk uit de koelkast en laat het een tijd op temperatuur komen. Zorg ervoor dat het vlees niet te koud is als je het in de pan gaat bakken. Doe wat roomboter in de pan en laat het smelten. Na enige tijd gaat de roomboter schuimen. Na verloop van tijd trekt het schuim weer weg. Dat is het moment dat je het vlees in de pan kunt doen. Dep het vlees eerst even voorzichtig aan beide zijden zodat het vocht er wat afgaat. Naar eigen smaak kun je het vers gebakken vlees nog met wat zout en peper bestrooien.

Doe de Duitse biefstuk in de pan met roomboter. Bak het stukje vlees ongeveer 2-6 minuten rondom bruin op middelhoog vuur (afhankelijk van hoe dik je stuk vlees is). Laat de biefstuk niet te lang bakken omdat hij dan droog kan worden, en je wilt natuurlijk nog dat mooie rode vlees aan de binnenzijde behouden.

Voor de beste smaaksensatie kun je het vlees nog een aantal minuten inpakken in aluminiumfolie. Hierdoor word je biefstuk extra mals.

 

Duitse biefstuk op de BBQ

Je kunt Duitse biefstuk heerlijk bereiden op de BBQ. Zorg er hierbij ook voor dat je vlees op kamertemperatuur is. Daarnaast is het belangrijk om je BBQ ruim op tijd aan te steken. Dit zorgt ervoor dat je gelijk kunt beginnen als je zover bent. Afhankelijk van de dikte van je steak, moet je de biefstukken aan beide kanten ongeveer 2-4 minuten bakken. Voor een extra mals effect kun je de deksel van je BBQ sluiten. Maak eventueel een warme en koude kant in je BBQ, zodat je de biefstuk wat kunt verplaatsen als het te hard gaat. Wikkel de stukken vlees als ze klaar zijn nog even in aluminiumfolie voor een extra lekkere smaaksensatie.

Als we het toch over Duitse vleessoorten hebben, lees dan ook eens het artikel over ijsbeen vlees. En lees over de laatste trend Bavette vlees