Menig beginnend BBQ’er worstelt met de vraag;  hoe lang op voorhand moet ik de bbq aansteken? De kolen liggen in het rooster, de aanmaakblokjes (als je die hebt) zijn goed verdeeld, en na een korte opvlamming dooft de hele magie weer. Wat kan er gedaan worden om de kolen voor op de BBQ echt goed te laten gloeien en hoelang duurt het ongeveer totdat de kolen klaar zodat je kunt starten met grillen.

In principe is het heel eenvoudig: een sintel heeft lucht nodig – maar eerst het een en ander: stapel de kolen op tot een hoopje. Over de grootte van deze hoop lopen de meningen uiteen: een kleine hoop gloeit gemakkelijker, maar moet dan met de rest van de kolen worden gemengd. Of het nu een klein hoopje is of een groot, het moet in ieder geval worden “gevoed”, namelijk met barbecue aanmaakblokjes. Deze moeten worden gebruikt om de onderste helft van de stapel te verlichten. Je kunt de barbecue het best aansteken met een lange aansteker, want met een gewone aansteker verbrand je snel je vingers omdat de aanmaakblokjes altijd snel vlam vatten.

 

Hoe lang op voorhand BBQ aansteken?

 

Aansteken barbecue houtskool

Zowel houtskool als briketten hebben hun voor- en nadelen. Met houtskool kun je meestal sneller beginnen met BBQ’en. Na ongeveer 30 minuten is het houtskool mooi aan het gloeien zodat je kunt beginnen. Aan de andere kant gaat houtskool niet erg lang mee: na een uur geeft het nauwelijks nog warmte af en moet je het bijvullen.

 

Aansteken van barbecue briketten

Met barbecue briketten is het net andersom: die hebben een bepaalde opstarttijd nodig. Het eerste stuk vlees op de barbecue leggen kan na 50 à 60 minuten. Briketten halen niet helemaal de hitte van houtskool, maar ze gaan veel langer mee. Met één lading briketten kun je al gauw drie uur grillen. Briketten zijn dus zeker een aanrader als je gasten ontvangt en ook een echte aanrader als je iets speciaals maakt, bijvoorbeeld bavette of Duitse biefstuk.

 

Barbecue aanmaakblokjes en gel: de voor- en nadelen

het proces naar gloeiende kolen of briketten

Of het nu blokjes, vloeibaar of gel is: het is aan jou welk type aanmaak hulpmiddel je kiest. Zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzing van al deze producten volgt. Om gezondheidsredenen moeten aanmaakblokjes (of de gel variant) volledig zijn uitgebrand voordat je het eten op de barbecue mag leggen. Tegenwoordig bieden winkels ook milieuvriendelijke varianten aan, bijvoorbeeld aanmaakblokjes gemaakt van dennenhout, houtkrullen, kaarsvet of zaagsel.

 

Goed barbecueën: Wat moet ik doen om het vuur aan de gang te houden?

Als de aanmaakblokjes branden, moet de stapel houtskool al snel fel gloeien. De eerste minuten komt er veel rook van de kolen af. Dit betekent dat de kolen beginnen op te warmen. Enkele minuten later stoppen de kolen met roken en zal je zien dat er de kolen langzaam beginnen rood te gloeien. De kolen veranderen dan ook vaak van zwart naar wit. Als je dit proces ziet gebeuren dan ben je op de goede weg en kan je al snel beginnen met BBQ’en. Heb je vrienden uitgenodigd voor de BBQ dan is het handig om te weten hoeveel vlees je per persoon nodig hebt voor de grill.

 

Barbecueën zonder stress met een brikettenstarter

gebruik een barbecue starter voor gloeiende kolenAls u het comfortabeler wilt, kan je een brikettenstarter of barbecuestarter gebruiken. Volgens barbecue deskundigen is dit nog steeds de gemakkelijkste en snelste manier om een barbecue aan te steken. En dit is hoe het werkt: Vul de haard met briketten of kolen. Kies dan een vuurvaste ondergrond, meestal de barbecue zelf of op de stoep, leg er een aanmaakblokje op, steek hem aan, en wacht. Na ongeveer 20 minuten heb je perfecte sintels.

Geheime tip:
Als je barbecuestarter ook gaten aan de onderkant heeft (meestal is dat het geval), dan kun je het aanmaakblokje aan de onderkant neerleggen. Vul daarna de buis met briketten of kolen en steek het aanmaakblokje vanaf de onderkant aan. Hierdoor zal de inhoud veel sneller warm worden en kun je nog sneller aan je BBQ beginnen!

Welke houtskool is de juiste?

De sintels kunnen worden verwarmd met behulp van een handbalg of een speciale met de hand aangedreven haardroger. In geval van nood kan met een stuk karton waaien of blazen ook helpen: het belangrijkste is dat de sintels goed en vooral voortdurend geventileerd worden. Een barbecue heeft, meestal, luchtopeningen aan de onderkant of aan de bovenkant om een luchtcirculatie te creëren.

In geval van nood kan geïmproviseerd handzwaaien of blazen ook helpen: het belangrijkste is dat de sintels goed en vooral voortdurend geventileerd worden. Idealiter heeft de barbecue luchtopeningen aan de onderkant om een schoorsteeneffect te creëren. Maar natuurlijk werkt het ook zonder deze luxe.