Het is niet zo vreselijk moeilijk om een stuk vlees op de BBQ te leggen en dat gaar te bakken. Maar als je jezelf als kok wilt onderscheiden, kun je de smaak van het vlees sterk verbeteren door gebruik te maken van de juiste kruiden en specerijen. Zelfs als je niet goed weet welke kruidenmengsels geschikt zijn voor vlees, vis of groenten kun je bijzonder lekker koken. Ga daarvoor naar een gespecialiseerde webshop en kies de juiste BBQ melanges.

Tips voor de beste combinaties

Het is geen probleem als je zelf weinig weet over kruiden en specerijen die bij vlees, vis of groenten passen. Een gespecialiseerde winkel met barbecue kruiden heeft een groot assortiment aan verschillende producten. Om jou in de gelegenheid te stellen de lekkerste gerechten te bereiden op de BBQ kun je op de website van deze winkels veel tips vinden. Sommige webshops helpen zelfs bij de bereiding van complete gerechten met behulp van stappenprogramma’s. Anderen geven bij elke combinatie van kruiden tips over hoe en bij welke gerechten die het beste te gebruiken zijn.

Combinaties van kruiden en specerijen

Complete mengsels van kruiden en specerijen kunnen op maat worden uitgezocht bij vleesproducten, soorten vis en diverse groenten. Elk mengsel bevat zowel kruiden als specerijen. Het verschil tussen beide is vaak wat lastig te achterhalen. Het is het meest simpel om het onderscheid te maken op basis van het klimaat waar de planten groeien. Kruiden groeien doorgaans in een wat meer gematigd klimaat, en doorgaans worden de bladeren van de planten gebruikt als kruid. Specerijen komen uit tropische gebieden. Van die planten worden vaak de knoppen, de bast en de vruchten gebruikt.

Houdbaarheid

Kruiden en specerijen worden vrijwel altijd in gedroogde vorm verkocht. In die vorm is de houdbaarheid het langst. Als je de producten in een gespecialiseerde winkel koopt worden ze verpakt in stevige luchtdichte en hersluitbare verpakkingen. Ook die dragen bij aan een langere houdbaarheid. Je kunt kruiden kopen die bestemd zijn voor specifieke gerechten, maar ook hele kruiden, gemalen kruiden, biologische kruiden en vriesdroge kruiden. Uiteraard zijn er voor de gewone ingrediënten, zoals peper en zout, prachtige peper- en zoutmolens verkrijgbaar.

De juiste kruidenmengsels vinden

Een kok die niet zoveel ervaring heeft met het kruiden van de gerechten heeft soms wat extra hulp nodig. Het is voor zo’n kok gemakkelijk om te beginnen met het zoeken in een collectie kruiden die bedoeld is voor de gerechten die hij wil maken. Als hij vis op de barbecue wil leggen kiest hij in een gespecialiseerde webshop voor de categorie ‘kruiden voor vis’. Daar wordt eerst een flinke collectie met kruiden getoond. Daarna is er een beschrijving te vinden over de manier waarop deze kruiden in combinatie met vis moeten worden gebruikt.

 

Lees ook eens: