BBQ-en gaat vandaag de dag allang niet meer zoals we dat vroeger deden. Met een speklap en een hamburgertje. Nee, we BBQ-en vandaag de dag meer zoals ze dat al een hele lange tijd in de USA doen. Namelijk vooral low & slow en hoog op smaak. We gebruiken onze kamado BBQ om gedurende een periode van 6-12 uur vlees zo mals te krijgen dat het vrijwel uit elkaar valt. Doordat we het vlees zo lang garen op de BBQ is dit ook een perfect moment om rookhout toe te voegen aan de BBQ. Rookhout zorgt er namelijk voor dat je een extra smaakdimensie krijgt aan je gerecht. 

 

Wat doet rookhout eigenlijk?

Rookhout zorgt ervoor dat er een constante stroom van rook langs je vlees trekt dat op de BBQ ligt. Deze rook trekt ook gedeeltelijk in je vlees waardoor er een mooie rookring ontstaat. Hoe groter en mooier de rookring hoe beter je BBQ sessie is gelukt kan je wel stellen. En toch is het ook niet zo makkelijk om een hele mooie rookring te creëren. Rook wordt namelijk alleen opgenomen in de eerste 3 uur van de bereiding. Als je in dit tijdsbestek de luchtschuiven niet constant open hebt staan en de aanvoer van rook onderbreekt dan gaat dit ten kosten van je rookring. Het is dus echt de moeite om hier vooral de eerste 3 uur even goed op te letten. 

 

BBQ-en zonder rookhout

Als je gaat BBQ-en zonder rookhout zal je zien dat je toch echt een smaakverdieping mist in je gerechten. Het is gewoon niet helemaal zoals het hoort. Althans als ervaren BBQ-ers mag dit volgens ons gewoon simpelweg niet ontbreken. Ben je nou zelf nog niet helemaal enthousiast? Probeer het gewoon eens uit, wat kan je in het slechtste geval overkomen? Dat dacht ik al, niet veel. 

 

Met vrienden en familie

Het mooiste van alles in nog wel het gezellig samen zijn met vrienden en familie terwijl we de BBQ aansteken. Dit is namelijk volgens ons we de essentie van het BBQ-en. Heerlijke dingen klaarmaken terwijl de rest zit te genieten van een drankje. Dat met een mooie laagstaande zon of natuurlijk in de winter. Want ook de winter BBQ is vandaag de dag helemaal hip. Maar goed, tijd en plek maakt dus eigenlijk niets uit. Je moet gewoon plezier hebben en lekker eten! Dat is waar het allemaal op draait bij BBQ. 

 

Rookhout kopen bij Turn Don’t Burn

Fatsoenlijk rookhout kopen, dat is zo makkelijk nog niet. Het ene hout is namelijk het andere niet. In de BBQ shop van Turn Don’t Burn hebben ze een uitgebreid assortiment met rookhout met maar liefst 7 verschillende soorten hout in 4 verschillende vormen rookhout. Zo zijn er rookchunks, dit zijn grote brokken hout die je los toe kan voegen aan de houtskool. Rooksnippers die perfect zijn voor de wat kortere rooksessies van bijvoorbeeld BBQ snacks. Rookmot voor het koud roken van bijvoorbeeld overheerlijke zalm en rookplanken voor het warm roken van zalm of andere vis en vlees soorten. De keuze is dus werkelijk reuze!

 

Lees ook eens de volgende artikelen: