Wist je dat veel wijnen die van over de hele wereld komen, hun basis vinden in dezelfde druif? Er zijn een paar grote druivenrassen die, vaak vanuit Frankrijk, over de hele wereld verspreid zijn geraakt. Overal wordt er wijn van gemaakt, maar nergens smaakt de wijn precies hetzelfde. Verschillen in klimaat maar ook in de manier waarop wijn wordt gemaakt zorgen ervoor dat iedere wijn van dezelfde druif toch een andere smaak heeft. Heb jij al eens geprobeerd om deze te ontdekken?

Zo leer je de verschillen tussen landen kennen

Het drinken van wijn is niet alleen erg lekker, het is ook nog eens een leuke manier om verschillen tussen landen te ontdekken. Dat kunnen er heel veel zijn. Ten eerste zijn er de verschillende manieren om wijn te produceren. Alhoewel de basis feitelijk altijd gelijk is, kunnen er in het productieproces toch veel verschillen zijn die zeker zo hun invloed kunnen hebben op de smaak van de wijn.

Daarnaast speelt vooral ook het klimaat, en zeker de hoeveelheid zon die op een bepaalde plek schijnt een belangrijke rol in de smaak van de wijn. Onder invloed van de zon maken de druiven suikers aan. Over het algemeen geldt dat meer zon ook voor meer suikers zorgt. Bij het maken van de wijn verdwijnen veel van deze suikers, maar hoe meer er in de druiven aanwezig waren, des te meer er ook overblijven in de wijn. Zo kan een Chileense wijn dus zoeter smaken dan bijvoorbeeld een Franse wijn van dezelfde druif; in Chili heeft deze simpelweg meer zon gehad.

Deze kennis kun je goed gebruiken als je op zoek bent naar een bepaald soort wijn. Weet je van jezelf dat je meer een liefhebber bent van zoete wijnen, dan kun je dus op zoek gaan naar een wijn van je favoriete druivenras, uit een land of streek waar de zon uitgebreid schijnt. Heb je het liever wat minder zoet, dan zoek je er eentje uit een streek met een wat minder zonnig klimaat.

Er komen steeds nieuwe wijnlanden bij

Het leuke aan wijn is dat je nooit klaar kunt zijn met proeven. Er komen steeds weer landen of gebieden bij waar wijnen vandaan komen, ieder met hun eigen smaak, zelfs wanneer dezelfde druif wordt gebruikt als in andere landen. Leuk om thuis van te genieten, maar zeker ook wanneer je op reis bent. In Nieuw Zeeland wijn drinken die lokaal gemaakt is, dat geeft toch een magisch gevoel. De streek niet alleen zien, maar tegelijk ook proeven.