Gewoon maar even een willekeurige fles rode wijn opentrekken om te serveren bij een stuk vlees kan, maar dat wil niet zeggen dat elke rode wijn dan ook de beste combinatie is. Wijn en vlees combineren is een kunst. Elk stuk vlees is anders en rode wijn soorten komen ook in allerlei verschillende smaken.

Wijn bij rundvlees

Rode wijn van Pinot Noir vormt een perfecte combinatie met rundvlees, hoe deze dan ook maar bereid is. Toch kan een wat meer krachtige Bordeaux blend van Cabernet Sauvignon en Merlot heel goed geserveerd worden bij een mals stuk gegrilde biefstuk. Maar wanneer het gaat om rundvlees zou je eigenlijk wel eindeloos door kunnen gaan, bijvoorbeeld met een Argentijnse Malbec, een Shiraz uit Australië of een Cabernet uit de Verenigde Staten.

Wijn bij kip

Kip ‘het meest veelzijdige stukje vlees’. Nu gaat voor wel meer vleessoorten op, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Kip en Chardonnay is een gouden combinatie, vooral wanneer er gebraden kip op tafel staat die nog na druipt van de boter. Het liefst dan wel een Chardonnay met houtrijping uit de Bourgogne of Bordeaux. Een wat vollere witte Rhône wijn mag overigens ook gerust opengetrokken worden. Wat rode wijn betreft, zou een lichte rode wijn zoals een wijn uit Valpolicella of Bierzo geen verkeerde keus zijn. Al hoeft de kip bij de keuze voor zo’n rode wijn niet de druipen van de boter. Het toevoegen van kruiden zoals tijm, maakt een gebraden kip een perfecte combinatie met dergelijke wijnen.

Wijn bij varkensvlees

Bij varkensvlees passen zowel rode als witte wijnen uitstekend. Witte wijn liefhebbers kunnen hun lol op met een Chenin Blanc, Riesling, witte Rhône wijn of een Chardonnay. Rode wijn liefhebbers kunnen kiezen voor een Tempranillo uit bijvoorbeeld Rioja of Ribera del Duero, Pinot Noir, in Duitsland ook wel Spätburgunder genoemd, of een goed glas Carignan.

wijn en vlees combineren vergt een goede voorbereiding

Wanneer je van alles wil proberen is het fijn om ook verschillende wijnen in huis te hebben zodat je . Een goede voorbereiding is het halve werk, zullen we maar zeggen. Wijn en vlees combineren blijft een kunst en smaken verschillen nou eenmaal. Door rode wijn te kopen van verschillende druivenrassen en uit andere landen en gebieden, creëer je genoeg keuze voor thuis. Zo kun je koken wat je wil en is er een grote kans dat je altijd wel een wijn in huis hebt die bij het gerecht past. Datzelfde geldt natuurlijk voor de nodige voorraad witte wijn of rosé voor de liefhebbers.