Nu de zomertijd is ingegaan, de zon weer vaker schijnt en de temperatuur weer stijgt, mogen we voorzichtig weer denken aan de barbecue. Heerlijk buiten zitten met een lekker stukje vlees op het bord. Daar hoort natuurlijk wel een goede wijn bij. Maar welke wijnen kun je eigenlijk het beste kiezen voor bij een barbecue?

Kiezen voor een stevige wijn

Wanneer je gaat barbecueën, kun je het best een stevige wijn erbij schenken. Bij voorkeur een jonge, rode wijn. Wijnen die rijk zijn aan fruit, zuren en eiken gelagerd zijn, zullen het beste passen. Je hebt genoeg keuze: een barbera cabernet sauvignon, sangiovese, shiraz, zinfandel, of tempranillo: het past er allemaal bij.

Brunello di Montalcino wijn is afkomstig van de sangiovese druif, die een speciaal plekje op tafel verdient. De smaak is complex, krachtig en vol, en past precies bij een barbecue. Duur is deze wijn zeker niet: met een prijs van nog geen drie tientjes per fles, is het verrassend betaalbaar. Een Brunello wordt in moderne stijl 24 tot 36 maanden gerijpt op echt Frans eikenhout. Dat maakt deze wijn zo nootachtig, rokerig en aards. Over rokerig gesproken: pas op dat je vlees op de barbecue niet aanbrandt, terwijl je geniet van deze wijn!

Roseetje voor bij je groenten

Barbecueën is natuurlijk niet alleen maar vlees eten. Ook een lekker stukje groen hoort er gewoon bij. Grill je groenten en drink daarbij een strakke rosé. Groente en fruit worden altijd in één adem genoemd, en ook voor een bijpassende wijn is dit het geval. Met name de rosés uit Zuid-Frankrijk zijn zeer geschikt voor bij gegrilde groenten.

Pas wel op met dressings en barbecuesaus. Dit gaat niet samen met bijvoorbeeld citroen. Het zuur van de een en het zoet van de ander, is als combineren van water en vuur. Gebruik in plaats van azijn liever witte wijn als zuurmaker. Ook daarin is keuze te over. De combinatie van witte wijn bij een goede vis is overigens zeer smakelijk. Bij Colaris.nl vind je een uitgebreid scala aan mogelijkheden.

Kruiden combineren

In wijn proef je vaak kruidensmaken. Denk aan peper, nootmuskaat, kruidnagel, rozemarijn of tijm. Wijnen die op houten vaten zijn gerijpt, zijn vaak rokerig en kruidig. Je kunt deze het best schenken bij kruidige rubs of bij marinades. Een Camelidos Carmenère past perfect bij de barbecue, zoals een Château de Haut Coulon juist weer goed past bij smaken van zoethout en vanille. Prima bij een stukje sterk gekruid vlees.

Wanneer je iets eet met saus, is het een goed idee om te kiezen voor een zilte witte wijn of een zachte rode wijn. Eigenlijk wordt je barbecue bijna een complete wijnproeverij. Daar heeft niemand iets tegen!