Als de avonden langer worden en de temperatuur stijgt, wordt het tijd om de barbecue naar buiten te halen. Barbecueën is vooral gezellig, maar wist je ook dat het heel gezond kan zijn? Dit zijn gezonde gerechten van het grillrooster:

Vis

Naast dat het gezellig en lekker is om de barbecue aan te steken, kun je er een gezonde happening van maken door verse vis te kopen voor op het grillrooster. Bijvoorbeeld een hele kabeljauw of forel, die je insmeert met kokosolie en kruiden.

Je kunt ook visfilet bij de visboer halen en hier lekkere vispakketjes van maken. Een heerlijke en gezonde combinatie is een vispakketje van zalm, uitgeperste knoflook, verse kruiden en zeezout. Dit wikkel je in aluminiumfolie en leg je op de barbecue totdat de vis gaar is.

Vlees

Geen barbecue zonder een goed stuk vlees. Zolang je kiest voor verse en onbewerkte vleessoorten krijg je enkel gezonde voedingsstoffen binnen. Denk aan B-vitamines, ijzer en andere mineralen.

Vers en onbewerkt vlees vind je nier in kant-en-klare barbecuepakketten van de slager of supermarkt. Dit vlees is vaak gemarineerd met suikerrijke marinades. Ook bevat het vaak veel zout en krokant jasjes vol snelle koolhydraten.

Bij vers en onbewerkt vlees moet je denken aan biefstuk en entrecôte. Je kunt ook prima kiezen voor worstjes die als enige ingrediënten vlees en kruiden bevatten. Of wat dacht je van zelfgemaakte hamburgers van gehakt, ei en gezonde smaakmakers als zeezout en specerijen?

Wil je vlees marineren, doe dat dan met kruiden, zeezout en yoghurt of kokosolie. Zo maak je zelf de lekkerste en meest gezonde marinades.

Kip

Houd je van kipsaté van de barbecue? Maak deze dan zelf met verse kipfilet, die je aan een barbecuespiesje rijgt. Het is simpel om te maken en ook leuk om te doen. Je krijgt hiermee alle gezonde voedingsstoffen van kip binnen en je vermijdt conserveringsmiddelen en andere toevoegingen.

Ook satésaus maak je in de handomdraai. Een paar lepels pindakaas, een beetje sambal en een flinke scheut (plantaardige) melk vormen de belangrijkste ingrediënten. Kies sambal zonder toegevoegde suiker en voeg eventueel nog een beetje zoute sojasaus en kokosbloesemsuiker toe voor de smaak. Klaar is je gezonde satésaus.

Yoghurtdip

Heb je wel eens een yoghurtdip gemaakt? Het is super simpel en heel gezond. Dit is het enige dat je ervoor nodig hebt: naturel yoghurt, olijfolie en verse of gedroogde kruiden. Zo kun je een heerlijk sausje maken met kerriepoeder of verse knoflook.

De sausjes uit de supermarkt vallen in het niet bij een vers gemaakte yoghurtdip. Door deze sausjes te laten staan, skip je bovendien snelle suikers. Dat is heel gezond.

Salade

Een salade is een verfrissende toevoeging en bovendien erg gezond. Mits je deze maakt van verse ingrediënten en een gezonde dressing.

Bij ingrediënten voor een gezonde salade kun je denken aan sla, spinazie en andere groenten die je in plakjes of reepjes snijdt. Bijvoorbeeld komkommer, wortel en paprika.

Ook lekker en gezond zijn avocado, gekookte quinoa, peulvruchten, noten, zaden en pitten. Je maakt de salade er bovendien bijzonder voedzaam mee en bovendien vind je veel van het mineraal magnesium in deze voedingsmiddelen.

En de dressing? Die maak je slechts van twee ingrediënten: azijn en olijfolie. Doe deze in een kommetje en klop ze tot een smeuïg geheel voordat je ze aan de salade toevoegt.

Tip: kies voor extra vierge olijfolie om alle gezonde stoffen uit olijven binnen te krijgen. Bijvoorbeeld omega 9-vetzuren, die je in behoorlijke hoeveelheden in onbewerkte olijfolie aantreft.

Gezonde drankjes

Bij een gezonde barbecue horen gezonde drankjes. Deze maak je van bruiswater, vers fruit en verse kruiden. Een heerlijke combinatie is citroen en munt. Of wat dacht je van munt en aardbei? Ook een combinatie van verschillende citrusvruchten geeft een heerlijk verfrissend drankje. Bovendien staat zo’n drankje erg gezellig op tafel.