Ben je een ware wijnliefhebber? Of je nu veel of weinig kennis hebt over wijn: je kunt er altijd nog iets over opsteken. En dat leren we je graag, in dit artikel! Van wijn bewaren tot verschillende streken en regio’s, lees gauw verder.

Wijn bewaren

Wijn bewaren wil je natuurlijk op de juiste manier doen. Misschien heb je de luxe om een wijnkoelkast te installeren in huis: zeker doen! Maar het is ook goed mogelijk om wijn buiten zo’n koelkast te bewaren. Witte wijn kun je in de koelkast stoppen, zoals zoete wijn. Let wel, de temperatuur in de koelkast is doorgaans wat te koud, dus haal de wijn er een tijdje voor servering weer uit. Rode wijn kun je bij hete zomerdagen ook even in de koelkast plaatsen, voor een subtiele afkoeling. Wat de ideale temperatuur is voor de wijn? Dit vindt je doorgaans terug op het etiket. Tijdens hete zomerdagen kun je witte wijn met een koeler serveren, om ‘m niet steeds in de koelkast terug te hoeven plaatsen.

Duurzame keuze

In de wereld van wijn is duurzaamheid sterk in opkomst. Kies daarom ook een keer voor een duurzame geproduceerde wijn! Dit vind je misschien nog wel lekkerder dan een reguliere wijn. Biologische wijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven, zonder gebruik van synthetische chemicaliën, pesticiden en kunstmest. De boer werkt als het ware samen met de natuur, in plaats van ertegen. Sta in ieder geval open voor een biologische wijn!

Let op het etiket

Kijk je wel goed naar het etiket van een wijnfles? Hier vind je veel informatie. Neem dus altijd even de tijd om het etiket te bestuderen. De juiste drinktemperatuur, de druivensoorten, de streek en de ideale combinatie met gerechten, het staat er vaak allemaal op. Je hoeft het wiel dus niet opnieuw uit te vinden, maar je kunt gewoon het etiket raadplegen om meer te weten te komen over een bepaalde wijnsoort. Ook het oogstjaar staat erop vermeld, waarmee je kunt zien of de wijn uit een goed jaar komt. En kijk ook even naar het alcoholpercentage, want dit verschilt per wijnsoort.

Kennis over druivensoorten en regio’s

De ene wijn is de andere niet, dat weten we allemaal wel. Maar waar zit dat ‘m dan eigenlijk precies in? De druivensoorten en de regio’s spelen een grote rol. Kijk daarom altijd even naar de druivensoorten in een fles wijn, evenals het land of de streek waar de wijn vandaan komt. Hoe meer je hierover leest en weet, hoe beter je onthoudt welke wijnsoorten bij jou in de smaak vallen. Of dat nu een frisse Duitse wijn of juist een kruidige Argentijnse wijn is, er is in ieder geval geen goed of fout. Wel is het een belangrijk onderscheid, waar je toch wel de basis van wilt begrijpen. Sommige druivensoorten groeien bijvoorbeeld alleen in bepaalde regio’s, wat weer iets zegt over klimaat en smaak. Het is interessant om dit in je op te nemen.

Wijn en spijs

Het is gebruikelijk om wijn te serveren bij eten. Combineer niet klakkeloos wijn met gerechten, maar denk hier liever goed over na. Je kunt zelfs per type gerecht een specifieke wijn uitkiezen. Echte liefhebbers nemen hier de tijd voor! Maak in ieder geval geen grove fouten, zoals het combineren van een krachtige rode wijn bij een subtiel gerecht met vis. Dat is zonde voor zowel het eten als de wijn. Er bestaan hele gidsen waarin duidelijk wordt wat een mooie combinatie is van wijn en spijs – het is leuk om hier gebruik van te maken. Zo geniet je pas echt van het bijzondere drankje, met een bijbehorende lekkernij op het bord.