De tijd van lange avonden voor de open haard is voorbij, de zomer is eindelijk weer aangebroken. Daarbij waait er ’s avonds een zacht briesje in de tuin en is het lang licht. Het is de perfecte tijd om te genieten van een barbecue met familie en vrienden. Als u doordeweeks ’s avonds alleen bent, kunt u de tijd doden door spelletjes te Speel bij ComeOn, maar in het weekend of bij speciale gelegenheden gaat er niets boven goede vrienden, een heerlijke maaltijd en goed gekoelde drankjes. Als u dan een beetje aandacht besteedt aan het voorprogramma, wordt de barbecueavond vast en zeker een compleet succes.

Verduidelijk vooraf drie belangrijke vragen:

  • Alvorens in detail te treden bij het plannen van de barbecue, moeten vooraf drie basisvragen worden opgehelderd.
  • Hoeveel gasten moeten of mogen er uitgenodigd worden?
  • Waar moet de barbecue plaatsvinden?
  • Wanneer is de datum voor het feest?
  • Het aantal gasten

Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren. Het hoeft niet altijd het echt grote feest te zijn met zoveel mogelijk gasten. Ook een kleinschalig feest kan voor alle betrokkenen een onvergetelijk moment zijn. Het aantal gasten hangt ook af van het budget. Beter een goede catering voor een klein aantal gasten dan een halfslachtige catering voor een groot aantal, waarbij je je steeds afvraagt of je wel genoeg eten en drinken hebt.

De gekozen locatie

Niet iedereen is gezegend met een eigen huis. Maar als je een eigen tuin hebt, heb je zeker de beste mogelijkheid om je gasten te vermaken tijdens een barbecue. Je hebt misschien zelfs de ruimte om een paviljoen in de tuin op te zetten, zodat je grotendeels onafhankelijk bent van het weer.

Als je alleen een balkon hebt, wordt het aantal gasten waarschijnlijk automatisch minder. Dan vier je gewoon met een kleinere groep. Je kunt je ook terugtrekken in je flat als het slecht weer wordt.

Er zijn ook openbare barbecueplaatsen in stadsparken. Dat zijn ook prima plekken om feest te vieren en het aantal gasten kan veel groter zijn. Voor zo’n feest moet je vooraf bij de plantsoenendienst of de dienst Openbare Orde informeren of er voorschriften zijn die in acht moeten worden genomen.

Het gekozen tijdstip

Nu denk je misschien dat het volkomen vanzelfsprekend is, een verjaardag valt op een bepaalde dag, en natuurlijk wil je dat vieren. Maar wees voorzichtig. De zomermaanden staan meestal bol van de afspraken. Iedereen heeft wel iets te vieren. Het beste is om bijvoorbeeld samen te komen met vrienden die in dezelfde periode jarig zijn, en dan gewoon samen een groter feest te organiseren. Ook grote sportevenementen mogen niet concurreren met het geplande feest, zodat vrienden niet hoeven te beslissen of ze een voetbalwedstrijd bijwonen of naar het feest komen.

Nu is het tijd om de avond zelf te plannen. Als deze drie punten zijn opgehelderd en een datum voor de barbecue is gevonden, dan is het tijd om de avond zelf te plannen.

Uitnodigingen versturen

Om ervoor te zorgen dat je niet alleen in je eigen tuin zit, is het sterk aan te raden om uitnodigingen voor de barbecue te versturen. Dit hoeft niet te gebeuren met uitgebreid ontworpen uitnodigingskaarten, hoewel dat natuurlijk ook een alternatief is, maar in deze tijd kun je zeker een WhatsApp-groep opzetten waarin je de uitnodiging uitbreidt en vervolgens ook de reacties ontvangt. Natuurlijk onderstreept een gepersonaliseerde uitnodigingskaart het belang van dit evenement voor jou.

Zorg voor de juiste drankjes

Nu je weet wie er naar het feest komen, weet je ook de drinkgewoonten van de meesten van hen. Daarna kun je nu de boodschappenlijst voor de drankjes samenstellen. Het is heel belangrijk om in de zomer voldoende alcoholvrije drankjes te hebben, want de hoeveelheid vocht die je tot je moet nemen hoeft niet per se vol alcohol te zitten. U moet er ook voor zorgen dat de alcoholvrije dranken niet uitsluitend limonades met suiker zijn. Als je wilt, kun je voor zo’n barbecue ook zelf punch maken.

Wat te eten?

Net als de drinkgewoonten van de gasten moet je ook weten of er vegetariërs of veganisten zijn, of dat er gasten zijn met allergieën. Zijn alle gasten carnivoor, dan moet je per persoon ongeveer 250 gram vlees, vis of veganistische barbecuemogelijkheden klaarzetten. De bijgerechten kunnen dan ook dienovereenkomstig veelzijdig zijn. Aardappelen, stokbrood, salades en diverse groenten zijn hier goede opties.

Een beetje decoratie is goed voor de sfeer

Een tuin of balkon kan prachtig worden versierd met sprookjesverlichting, kleurrijke slingers, ballonnen en, voor de schemering, lantaarns. U kunt de versiering ruim van tevoren voorbereiden, want op de dag zelf hebt u zeker genoeg te doen. U kunt in de winkels ook mooi op elkaar afgestemde couverts vinden, bestaande uit borden, bestek, een bijpassende deken en servetten. Lantaarns op de tafels of een vuurschaal zorgen voor romantische lichtaccenten als het donker wordt.

Een beetje entertainment mag niet ontbreken

Een voor iedereen geschikte datum is gevonden, vrienden zijn uitgenodigd en zij hebben de uitnodiging bevestigd. Alles is gekocht, nu ligt het vlees op de grill en vloeit de drank. Met het juiste entertainment wordt het een geslaagde barbecueavond. Niemand zal verwachten alleen vermaakt te worden. Op een groot feest was en is een fotobox een absoluut hoogtepunt. En de beste manier om voor de juiste muziek te zorgen is door vooraf de juiste playlists samen te stellen. Zet de Bluetooth speakers klaar en je hebt het perfecte geluid.

Als er iemand in je vriendenkring is die gitaar kan spelen, moet je hem of haar vragen die mee te nemen. Wat vroeger voor de juiste stemming zorgde bij het kampvuur, zorgt ook nu nog voor bijzondere momenten van geluk. Als er kinderen onder de gasten zijn, vergeet dan niet iets mee te nemen om hen bezig te houden.