De liefhebbers van barbecues kunnen niet zonder verschillende onmisbare accessoires. Deze maken het buiten koken veiliger, gemakkelijker en leuker!

Instrumentarium

Onmisbaar is natuurlijk de barbecue tang: Een stevige lange tang is onmisbaar om het vlees op de grill om te draaien, op te tillen zonder het te beschadigen en om het vlees om te draaien. Met een goede tang beschadig je het vlees niet en blijft de smaak beter behouden. Een vleesthermometer is handig om te meten of je vlees of vis warm genoeg en gaar is. Zo weet je zeker weet dat het veilig is om verorberd te worden.

Een ander stukje onmisbaar gereedschap is een goed barbecueschort, dit voorkomt vlekken op je kleren tijdens het barbecueën. Als je zelf niet de gastheer bent, maar bent uitgenodigd is een wellicht een idee om een schort met logo te laten maken, wat ook leuk is als zomers relatiegeschenk

Speciale accessoires voor kip, burgers, vis en vegetarische producten

Producten als burgers zijn eigenlijk met een tang niet te handelen, daarom kun je niet zonder een goede spatel, die je ook kunt gebruiken om je burger plat te drukken. Dat klinkt onprofessioneel, maar is het niet! Het lichtjes aandrukken zorgt ervoor dat de burger overal contact maakt met het grilloppervlak. Ook sommige vegaproducten kunnen beter met de spatel worden gedraaid. Om te voorkomen dat kleinere stukjes voedsel zoals groenten, garnalen en vis tussen het rooster door glippen is een grillmand reuze handig. Voor de kippenpootjes is een speciaal rek verkrijgbaar, zodat je gemakkelijk meerdere kippenpootjes gelijktijdig kunt grillen. Op die manier blijven ze niet aan het rooster kleven.

Schoonmaak, veiligheid en andere accessoires

Voor de veiligheid: hittebestendige handschoenen. Er wordt een enorme hitte ontwikkeld dus het is zaak jezelf te beschermen. Met een grillborstel met stevige borstelharen maak en houd je de grillroosters schoon en verwijder je voedselresten en aangekoekte vetten of marinade. Als je van een rokerige smaak houdt dan zijn speciaal rookhout of chunks onmisbaar. Deze zorgen voor een delicate rook, die door alle producten wordt opgenomen.

Andere onmisbare zaken rondom de BBQ

Om je producten goed te kunnen snijden zijn goede messen en een ruime snijplank niet te missen. Dat is overigens ook een prachtige manier om je producten aan je gasten te presenteren. Laat bijvoorbeeld een snijplank bedrukken! Ook een leuk cadeau als relatiegeschenk trouwens! Voor je barbecue zijn aanmaakproducten en brandstoffen zoals houtskool of briketten essentieel. Zonder deze zaken is het onmogelijk om de perfecte zomerse BBQ-maaltijd te bereiden en mooi te presenteren.

Schoonmaken & opruimen

Hoe vervelend het klusje ook is, maak de gebruikte roosters, tangen, spatels en andere zaken grondig schoon. Niets is vervelender dan de volgende barbecue te moeten beginnen met het opruimen van de troep van de vorige keer. Het verwijderen van vlees- of visresten en vooral marinades is na een tijdje een lastig karweitje. Meteen aanpakken dus, ondanks de vermoeidheid en wat andere factoren die de motivatie doen afnemen. Als je alles voor elkaar hebt, berg je de barbecue netjes op onder een waterdichte en lichtbestendige hoes, zodat je lang plezier hebt van je spullen!