Ossenhaas staat bekend als eersteklas mager rundvlees. Het is ook ongetwijfeld een van de meest malse stukken vlees die je jouw gasten kunt voorschotelen bij een barbecue. Er wordt bij rundvlees voor de BBQ nog vaak gedacht aan een steak, maar waarom zou je niet eens kiezen voor het meest malse stuk rundvlees: de ossenhaas? Vaak weet men niet precies hoe je een mooie ossenhaas moet uitzoeken. Heb jij een barbecue in de planning staan? Maak de ossenhaas de ster van de BBQ! Wij geven je tips voor het kopen van ossenhaas en de bereiding op de BBQ.

Wat is ossenhaas precies?

De ossenhaas komt van de lende van het rund. Iedereen kent wel de T-bone steak. De ossenhaas is het kleinste helft van de T-bone steak. Dit gedeelte heeft de karakteristieke zeer malse textuur die de ossenhaas zijn verfijnde smaak geeft. Als de “haas” is losgesneden van het bot, heb je het malste stuk vlees van het rund in je handen. De ossenhaas van een volwassen rund weegt tussen de 7 en 10 kilo. Ossenhaas wordt ook wel biefstuk van de haas genoemd.

Waar moet ik op letten bij ossenhaas kopen?

Heb je geen ervaring met het kopen van eersteklas rundvlees? Dan geven wij onderstaand een aantal tips voor het kopen van ossenhaas.

  • Weet wat je wilt bereiden. De ossenhaas is te verdelen in 3 delen: de filet mignon (het dunne uiteinde van de haas of staart), de chateaubriand (het middenstuk) en het stuk waar de tournedos van gesneden worden (het dikste stuk of de kop). Vertel de slager wat je wilt bereiden, zodat je het juiste deel van de ossenhaas koopt.
  • Je wilt vers vlees, dus check of dat ossenhaas geen verkleurde plekken vertoond. Het vlees moet er rood en sappig uitzien.
  • Let op de marmering van het vlees. Dit zijn de vetadertjes die door het vlees lopen. Deze zorgen dat de ossenhaas tijdens de bereiding zijn malsheid behoudt en niet uitdroogt.
  • Heb je echt helemaal geen ervaring? Dan ga je het beste naar een keurslager, dan weet je dat je kwaliteit koopt.

Online een ossenhaas bestellen kan natuurlijk ook. Veel lokale slagerijen hebben tegenwoordig ook een internet pagina, waar je online kunt bestellen. Bestel je ossenhaas bij een vertrouwde slagerij online, dan weet je zeker dat je een goed stuk vlees krijgt.

Ossenhaas op de BBQ

Je bent al aardig op weg, ontbreekt enkel de BBQ nog. Nog even een paar tips voor een perfecte en sappige ossenhaas van de barbecue.
 

  • Het begint met het op temperatuur laten komen van het vlees voordat je begint met grillen. Haal het vlees minimaal 1 uur van te voren uit de koeling. Dit zorgt ervoor dat de ossenhaas gelijkmatig gaart en sappig blijft.
  • Zout de ossenhaas voordat het vlees op de grill gaat, hierdoor ontstaat een krokant korstje tijdens het grillen. Let op: peper geeft een zeer bittere smaak als het verbrandt. Kruidt dus eventueel na het grillen met peper.
  • Ossenhaas aan een stuk wordt eerst indirect gegaard bij ongeveer 150 graden. Hierdoor blijft het vlees lekker mals.
  • Hierna wordt het vlees direct boven het vuur (250 graden) gegrild en gedraaid tot het een mooi bruin korstje heeft. Hierna laat je het nog even een paar minuten onder aluminiumfolie rusten, waardoor het garen binnenin nog even voortduurt.

Zo, nu weet je hoe je de beste kwaliteit ossenhaas bestelt en klaarmaakt op de BBQ. Je bent dus helemaal klaar om jouw “ossenhaas-BBQ-avontuur” tot een succes te maken. Rest enkel nog, samen met familie, kennissen en vrienden te genieten van een heerlijke malse gegrilde ossenhaas!

Bron: Inamood