Italië is de thuisbasis van een breed scala aan fijne ambachtelijke voedselproducten, voortreffelijke wijnen, smakelijke kazen en heerlijke Pancetta. Deze gezouten varkensbuik is een lekkernij die een ongelooflijke, vlezige smaak aan jouw smaakpapillen biedt. Bij correct gebruik kan het een transformerende eetervaring zijn. Maar hoe bereid je het precies? De eerste stap is om je kennis van Italiaanse gerookte bacon te vergroten. We geven je een uitgebreide cursus die begint met de belangrijkste vraag van de les: Wat is Pancetta?

 

Wat is pancetta?

Op een breed niveau is Pancetta een soort salumi of gezouten vlees. Net als veel andere Italiaanse vleeswaren, is het bedoeld ​​om te rijpen in plaats van direct of indirect op het vuur te worden bereid. Het is gezouten, wat betekent dat het vlees wordt behandeld met een ruime hoeveelheid zeezout, kruiden en smaakmakers, waardoor het veilig is om te eten.

Pancetta is een salumi gesneden uit de varkensbuik, een bijzonder smaakvol en vet deel van vlees dat enorm populair is over de hele wereld. Het hoge vetgehalte, gecombineerd met de bereidingsbereidingen en aandachtige zorg, creëren een wereldberoemd product dat overal een kenmerkende robuuste smaak geeft. Om de pancetta te snijden is het gebruik van een scherp mes handig.

 

Hoe wordt pancetta gemaakt?

Wat is pancetta precies en hoe wordt het gemaaktHet maken van Pancetta is een eenvoudig proces. Ambachtslieden kopen de varkensbuik en bereiden het vlees met een droog zout- en kruidenmengsel of een vloeibare pekel met vergelijkbare ingrediënten. Specerijen en smaakmakers die meestal worden gebruikt, zijn peper, venkel, chilivlokken, piment en nootmuskaat.

In deze mengsels wordt het vlees bewaard en doordrenkt totdat het zijn uiteindelijke smaak krijgt. De rest zal zich ontwikkelen naarmate het vlees ouder wordt. Het vlees wordt ook gerold, waardoor de kenmerkende spiraalvorm ontstaat. Elke Pancetta kan een beetje anders zijn vanwege aspecten zoals de regio of de gebruikte kruiden, maar alle Pancetta bevat de kenmerkende gedurfde, vlezige smaak waar het beroemd om is geworden.

 

Waar komt pancetta vandaan?

Pancetta is een stijl van gezouten vlees die zijn oorsprong vindt in Italië. In het hele land is het gebruikelijk dat het wordt geserveerd als onderdeel van de antipasto, de eerste gang van een traditionele maaltijd.

 

Kan je het rauw eten?

Absoluut. Het uithardingsproces remt de groei van bacteriën en maakt het vlees veilig om te eten. Het eindproduct is een esthetisch aangenaam stuk vlees die net zo veilig en zelfs lekkerder is dan gekookte varianten van dezelfde snit.

Er zijn regionale stijlen van Pancetta die worden gerookt, een methode die indirecte warmte gebruikt en het vlees binnendringt waardoor het een stevige smaak krijgt, terwijl het na verloop van tijd gaar wordt. Probeer beide stijlen en kijk welke je smaakpapillen meer prikkelt!

Dit stukje vlees is ongelooflijk veelzijdig en kan een unieke diepte van smaak toevoegen aan veel gerechten. Voor een eenvoudige snack, neem een ​​dun plakje en leg het op warm geroosterd brood of voeg het toe aan je favoriete pastagerecht.

 

Hoe lang is het houdbaar?

Als Pancetta in de originele verpakking wordt bewaard, kan het vele maanden goed blijven. Nadat je echter een bakje met gesneden of in blokjes gesneden pancetta hebt geopend, is het noodzakelijk om het in een afgesloten bakje te bewaren om te voorkomen dat er buitenlucht binnendringt. Als het vlees op de juiste manier in de koelkast wordt bewaard, is het maximaal 2 weken houdbaar.

 

Pancetta recepten

Pancetta verheft dagelijkse maaltijden en past perfect bij een verscheidenheid aan vlees en zeevruchten. Zo kan het op de bbq. In reepjes gesneden, kunnen deze worden gegrild als steaks:

 

Gegrilde pancetta met barbecuesaus

Kruid met peper en zout en een scheutje olijfolie:

  • 6-8 plakjes verse pancetta
  • Leg de plakjes goed tegen elkaar in de grillmand.
  • Doe alle stukjes in een grote kom en meng met 1 kopje barbecuesaus.
  • Garneer dit met gehakte peterselie.

Je kunt dit gerecht ook als bijgerecht voor je BBQ serveren. Leg voor een mooie presentatie de pancetta bijvoorbeeld op een houten dienblad.

 

Buikspek en Pancetta-aardappelen

Buikspek en Pancetta aardappelenBenodigdheden:

  • 4 dik gesneden plakjes buikspek, grof gesneden
  • 2 (1/2 cm dikke) plakjes Pancetta, in stukjes van 1/2 cm gesneden
  • 3 middelgrote roodbruine aardappelen, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
  • 1 teen knoflook, in dunne plakjes
  • 1/4 tl zout, plus extra voor kruiden
  • 1/4 tl versgemalen zwarte peper, plus extra voor kruiden
  • 5 g grof gehakte verse tijmblaadjes

 

1) Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg het vlees toe. Kook, af en toe roerend, tot het spek en de pancetta bruin en krokant zijn, ongeveer 10 tot 12 minuten. Verwijder met een schuimspaan het vlees en laat ze uitlekken op keukenpapier.

2) Voeg de aardappelen en knoflook toe aan de pan. Kruid met peper en zout. Kook, onder regelmatig roeren, tot de aardappelen goudbruin en gaar zijn, ongeveer 20 tot 25 minuten. Voeg de tijm, het gekookte spek en de gekookte Pancetta toe aan de pan en kook 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

 

Lees ook eens de volgende artikelen:

 

Image by fxquadro on Freepik