Wat is blancheren en waar is het goed voor?
Bij het blancheren wordt de broccoli kort gebroeid met heet water. Dit deactiveert bepaalde enzymen. Dit zorgt ervoor dat de groente zijn knapperige textuur en kleur behoudt en voorkomt dat waardevolle ingrediënten worden afgebroken. Blancheren doodt ook ziektekiemen en maakt de groenten geschikt om in te vriezen. Je kunt broccoli ook koken op verschillende manieren.
Broccoli blancheren: Welke methoden zijn er?
Er zijn twee methoden om broccoli te blancheren:
- Blancheer de broccoli in kokend gezouten water.
- Broccoli blancheren met stoom
Spoel de groenten na het blancheren af in ijswater om het kookproces te stoppen. De broccoli behoudt zijn levendige groene kleur en blijft knapperig. Het is van belang om voor dit proces pannen te gebruiken met o.a. een goede schenkrand.
Hoe moet ik de broccoli blancheren?
Broccoli blancheren in kokend water
Het beste is om eerst het ijswater te bereiden. Doe koud water en ijsblokjes in een kom. Laat dit in de koelkast staan terwijl je de broccoli bereidt, zodat het water echt koud wordt.
- Was de broccoli grondig
- Snijd de broccoli.
- Doe het water in een pan, voeg een beetje zout toe en breng het aan de kook.
- Als je de stronk gebruikt, doe je die ongeveer 1 minuut voor de roosjes in het kokende water. Kook vervolgens de broccoli nog 1-2 minuten.
- Verwijder het met een schuimspaan of zeef het door een zeef.
- Leg de broccoli onmiddellijk in de kom met ijswater. Laat het daar ongeveer 30 seconden rusten.
- Nu kun je de broccoli blijven gebruiken of invriezen in een diepvrieszakje.
Hoe lang broccoli blancheren?
Blancheer de broccoli niet langer dan 2 minuten in kokend water als je de broccoli wilt invriezen! Anders vervaagt de kleur bij het ontdooien en wordt de broccoli zacht en papperig. Zorg ervoor dat je genoeg water gebruikt. Als de broccoli bloot ligt, wordt hij niet gelijkmatig gaar.
Broccoli door te stomen blancheren
Nogmaals, bereid eerst het ijswater voor. Doe koud water en ijsblokjes in een kom. Laat dit in de koelkast staan terwijl je de broccoli bereidt, zodat het water echt koud wordt.
- Was de broccoli grondig
- Snijd de broccoli.
- Doe water in een pan, voeg zout toe en breng het aan de kook. Het water in de pot moet ongeveer 2,5 – 5 cm hoog staan.
- Leg je stoompan op de pan en verdeel de broccoli er gelijkmatig over. Je kunt ook een vergiet gebruiken, maar zorg ervoor dat het hittebestendig is.
- Dek de pot af.
- Begin de stoomtijd te tellen zodra de stoom begint te ontsnappen.
- Laat de broccoli ongeveer 5 minuten in de pan staan en draai hem tussendoor even om zodat hij gelijkmatig gaart.
- Schep het eruit met een schuimspaan of giet het door een zeef.
- Leg de broccoli onmiddellijk in de kom met ijswater. Laat het ongeveer 30 seconden staan.
- Haal het eruit en laat het uitlekken.
Nu kun je de broccoli gebruiken of invriezen in een diepvrieszakje
Lees ook eens de volgende artikelen:
Image by 8photo on Freepik Image by valeria_aksakova on Freepik