Klapstuk is, net zoals bavette, bezig met een ware opmars in Nederland. Het staat tegenwoordig op veel menukaarten en dit stuk vlees ligt ook steeds vaker op de BBQ. Lees deze blogpost vol nuttige informatie en je bent ook een expert op het gebied van klapstuk.

 

Wat is klapstuk?

Het is vlees afkomstig van de korte ribben van een rund. Het lijkt erop dat runderribbetjes tegenwoordig een rage zijn, ze verschijnen op elke kookshow en vullen trendy restaurantmenu’s.

 

Wat zijn korte ribben van rundvlees?

Wat zijn korte ribben van rundvleesKorte ribben komen van het runderkopgedeelte van een vleesdier. Het zijn de vijf korte ribben uit het spangedeelte die te klein zijn om te worden gebruikt voor goede steaks.

In wezen, wanneer een vleesdier in secties wordt verdeeld, gaan de eerste vijf ribbotten in de chuck-sectie, niet in de ribsectie. Het vlees tussen deze botten is van spier die veel wordt gebruikt en daardoor minder mals is maar veel meer smaak. Hierdoor zijn ze rijk van smaak, vol marmer en perfect om te smoren of slowcooking.

Het klapstuk wordt meestal samen als een plak verkocht. Je kunt klapstuk combineren met aardappels, gekookt, gebakken of gefrituurd, maar het kan ook met rijst. Alhoewel het met in verschillende gerechten kan worden verwerkt is het een ideale metgezel voor een stoofpot.

 

Wat is een stoofpot met klapstuk?

Een klapstuk stoofpot is een gerecht dat bestaat uit runderribben gekookt in vloeistof met groenten en aroma’s. Korte ribben worden vaak gestoofd of langzaam gekookt in vloeistof op de kookplaat of in de oven, waardoor het bindweefsel in het vlees zachter wordt voor een zachte, smaakvolle bite. De stoofvloeistof en aromaten kunnen aan de stoofpot worden toegevoegd of worden weggegooid.

 

Variaties op klapstuk stoofpot

Er zijn veel variaties op stoofpot met klapstuk, ook in de Mexicaanse en Koreaanse keuken. Enkele van de meest populaire gerechten met gestoofde korte ribben zijn: Galbi-jjim: deze stoofpot met korte ribben in Koreaanse stijl (ook gespeld als “kalbi-jjim”) is een van de beroemdste Koreaanse gerechten. Het wordt meestal gemaakt voor speciale gelegenheden in Korea, zoals de herfstoogstvakantie Chuseok. Galbi-jjim-recepten beginnen vaak met het blancheren van de runderribben.

Het rundvlees wordt vervolgens gestoofd met:

  • mirin (rijstwijn),
  • sojasaus,
  • bruine suiker,
  • lente-uitjes,
  • champignons,
  • daikon of Koreaanse radijs,
  • wortelen,
  • kastanjes of pijnboompitten,
  • Aziatische peer,
  • jujubes
  • en rijstwafels.

Koreaanse gestoofde korte ribben worden meestal geserveerd met een garnituur van sesamzaadjes en groene uien en met een kant van rijst en kimchi.

 

In rode wijn gestoofde stoofpot met klapstuk

Rode wijn en rundvlees zijn een klassieke combinatie in de westerse keuken. Het is belangrijk om de wijn te koken voordat je het vlees toevoegt, anders begint de alcohol het vlees te “koken”.

 

Caldo de res

Caldo de res is een Mexicaanse runderstoofpot met korte ribben van rundvlees. De stoofschotels bevatten vaak maïs, zomerpompoen, wortelen en aardappelen. Je kunt caldo de res serveren met tortilla’s voor gemakkelijke taco’s met klapstuk.

 

Hutspot met klapstuk

Een ander heerlijk gerecht is hutspot met klapstuk. Het origine van dit vaderlandse gerecht schijnt te komen van de overwinning van de Leidenaren op het Spaanse leger op 3 oktober van het jaar 1574. De hutspot bestaat tegenwoordig uit aardappelen met winterpeen en uien. Dit waren overblijfselen van een maaltijd van de Spaanse soldaten, volgens de overlevering.

De winterpeen klinkt oerhollands, maar dit is schijn. In de 17e eeuw kwam dit uit Perzië, het tegenwoordige Iran, naar ons land. Ook de aardappel komt van elders. De Spanjaarden ontdekten het in de 16e eeuw in Peru en importeerden dit naar Nederland, wat toen Spaans gebied was. De uien groeiden hier al wel en zijn door de Romeinen over Europa verspreid.

In ieder geval is hutspot met klapstuk een gouden combinatie. Gewoon aardappelen, gesneden ui en winterpeen 20 minuten koken en de hutspot is klaar, klapstuk erbij en smullen maar.

 

 

Lees ook eens de volgende artikelen: