Van ossenhaas, bavette en gekookte kip tot varkensribbetjes en biefstuk, bevroren vlees is lang houdbaar. Vers vlees daarentegen is maar een paar dagen houdbaar in de koelkast voordat het begint te bederven. Daarom is bevroren vlees een goede optie. Bijvoorbeeld als je van plan bent om vlees in grote hoeveelheden te kopen. Maar ook wanneer je geen tijd hebt om elke dag te koken. Hoewel bevroren vlees maandenlang houdbaar is, is het niet voor altijd. uiteindelijk zal het verslechteren. We geven je een uitbreide uitleg op de vraag; hoe lang kan je vlees in de vriezer bewaren.

 

Hoe lang kan je vlees in de vriezer bewaren?

In de vriezer is het vlees maximaal 12 maanden houdbaar. Sommige soorten vlees, zoals kip, rundvlees en vis, kunnen 9 maanden in de vriezer. Als het vlees goed verpakt en op een geschikte temperatuur bewaard wordt, kan het gedurende deze tijd vers blijven. Voor verser vlees, zoals varkensvlees, lamsvlees of hertenvlees, wordt de bewaartijd in de vriezer teruggebracht tot 3-6 maanden.

 

De basisprincipes van het invriezen van voedsel:

Verschillende stukken vlees bevriezen anders en vereisen een andere aanpak. Kippenborsten moeten bij aankoop afzonderlijk worden verpakt en snel worden ingevroren. Vis mag alleen in water of luchtdicht worden ingevroren en rundvlees behoudt zijn smaak slechts ongeveer 4-6 maanden. Ondanks de verschillen in sneden, volgen ze echter allemaal dezelfde basisregels voor correct invriezen en bewaren.

Organisatie is de sleutel

Veel mensen maken de fout grote porties vlees in één keer in te vriezen. Vermijd dit waar mogelijk, omdat het zowel het invries- als het ontdooiproces kan bemoeilijken. Zo weet je zeker dat je vlees goed invriest zonder dat het wordt blootgesteld aan bacteriën en gelijkmatig ontdooit.

 

Vlees snel invriezen

Als het gaat om het invriezen van vlees, moet het altijd zo snel mogelijk worden ingevroren. Dit voorkomt de vorming van grote ijskristallen langs het vleesoppervlak. Wat kan leiden tot vriesbrand en resulteert in droger, taaier vlees wanneer het wordt ontdooid.

 

Wikkel je vlees in bij het invriezen

Het belangrijkste is om te voorkomen dat bevroren vlees aan de buitenlucht wordt blootgesteld. Een vacuumsealer is ideaal om ervoor te zorgen dat vlees op de juiste manier wordt verpakt. Je kunt ook prima uit de voeten met het dubbel verpakken van vlees met diepvriespapier, plasticfolie, aluminiumfolie of luchtdichte zip-loc-zakken.

 

Bevroren vlees ontdooien

Voedsel mag nooit op het aanrecht of buiten worden ontdooid. Ontdooien bij kamertemperatuur verhoogt de kans dat vlees bacteriën ontwikkelt. Dit kan je ziek kunnen maken en de smaak van het vlees kan bederven. De veiligste methode om bevroren vlees te ontdooien is in de magnetron, in de koelkast of in een koudwaterbad. Is het vlees ontdooid, dan is het tijd om het lekker te gaan bakken in een goede pan.

 

Hoe weet je of bevroren vlees slecht is?

Wees voorzichtig als je bevroren vlees koopt. Bevroren vlees kan slecht zijn en dat is niet altijd gemakkelijk te zeggen. Hier zijn enkele tips om je te helpen weten of het vlees dat je koopt goed is of niet:

  • Onderzoek het uiterlijk van het vlees: als het vlees donker of vlekkerig is, kan het bedorven zijn. Je kunt ook zien of het vlees slecht is als het in een stevig blok is ingevroren. Of als het is ingevroren in een zak met veel rijp. Dat kan betekenen dat het al langer is ingevroren en niet goed meer is.
  • Onderzoek de geur van het vlees: als het vlees rot of als je ammoniak ruikt, kan het bedorven zijn. Als het vlees anders ruikt, kan het zijn dat het langer is ingevroren en niet goed meer is.
  • Onderzoek de vleesverpakking. Als de vleesverpakking open of beschadigd is, kan het vlees bedorven zijn. Als het vleespakket gezwollen is, kan het zijn dat het langer is ingevroren en niet goed meer is.
  • Vraag het de slager: twijfel je of het vlees in goede staat is, vraag het dan aan de slager. Deze weet of het vlees in goede staat is en kunnen je adviseren welk vlees je het beste kunt kopen.

 

Wat gebeurt er als je het vlees lange tijd in de vriezer laat liggen?

In de vriezer is het vlees maximaal zes maanden houdbaar. Als vlees voor langere tijd in de vriezer ligt, kan het bederven en kan het gevaarlijk zijn voor jouw gezondheid.

 

Hoe moet vlees in de vriezer worden bewaard?

Hoe moet vlees in de vriezer worden bewaardAls vlees niet goed wordt ingevroren, kan het bederven en ziekte veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de instructies voor het invriezen en ontdooien van vlees op te volgen.

 

Gevogelte

Hele kippen en kalkoenen kunnen tot een jaar in de vriezer. Kalkoen- of kippenborsten, dijen of vleugels moeten binnen negen maanden worden geconsumeerd. Terwijl ingewanden niet langer dan drie tot vier maanden mogen worden bewaard.

 

Rundvlees, kalfsvlees en lamsvlees

Rauwe steaks kunnen zes tot twaalf maanden in de vriezer worden bewaard. Karbonades gaan vier tot zes maanden mee, terwijl braadstukken tot een jaar kunnen worden ingevroren.

 

Varkensvlees

Ongekookt varkensvlees heeft vergelijkbare vriezerrichtlijnen als rundvlees: karbonades gaan vier tot zes maanden mee in de vriezer. Terwijl braadstukken tot een jaar kunnen worden ingevroren. Verwerkt varkensvlees, zoals spek mag niet langer dan een tot twee maanden in de vriezer worden bewaard.

 

Gemalen vlees

Rundergehakt, kalkoen, lamsvlees of kalfsvlees behouden hun kwaliteit drie tot vier maanden in de vriezer. Hetzelfde geldt voor hamburgervlees.

 

Gekookt en overgebleven vlees

Wil je die overgebleven kalkoen redden? Gekookt vlees behoudt zijn kwaliteit in de vriezer niet zo lang als rauw vlees. Gekookt gevogelte kan vier tot zes maanden in de vriezer worden bewaard.  Terwijl rund-, kalfs-, lams- en varkensvlees niet langer houdbaar zijn dan twee tot drie maanden.

 

Inspiratie nodig?

Een keer iets anders proberen dan echt vlees? Tegenwoordig zijn er ook veel planted- based opties, die heel erg lijken op vlees.