Waarschijnlijk is de meest gestelde vraag over aluminiumfolie waar de glimmende kant moet zijn, naar het voedsel gericht of aan de buitenkant. Waarom is de ene kant dof en de andere glanzend? En of je aluminiumfolio in de oven mag gebruiken. Als je je eenmaal begint te verwonderen over folie, duiken er allerlei vragen op. Wanneer is aluminiumfolie uitgevonden en hoe wordt het gemaakt?
Robert Victor Neher wordt vaak gezien als de uitvinder van aluminiumfolie. Echter zijn daadwerkelijke bijdrage was het ontwerpen van machines om het efficiënt te maken. Heinrich Alfred Gautschi produceerde eerder een versie van aluminiumfolie, hoewel zijn bijdrage vaak over het hoofd wordt gezien.
Aluminium
Aluminium is het op twee na meest voorkomende element op het aardoppervlak. Pas in de 19e eeuw konden wetenschappers het metaal isoleren en extraheren. Later, in het begin van de 20e eeuw werd aluminiumfolie gebruikt voor verpakkingen. Deze blog gaat in op de verschillende gebeurtenissen die ertoe hebben geleid dat aluminiumfolie onmisbaar is geworden.
Hoe aluminiumfolie begon
Heinrich Alfred Gautschi ontving in 1905 een Zwitsers patent voor het boekrolproces voor het vervaardigen van aluminiumfolie. Veel krediet krijgt hij echter niet van de foliefabrikanten. Hoogstwaarschijnlijk komt dit omdat zijn productiemethode niet zo effectief was als die van Neher.
Ook richtte zijn bedrijf zich op de vervaardiging van andere gewalste producten, waaronder draad, staven en andere aluminium artikelen. De eerste grote bestelling van zijn gewalste aluminium was voor snuiftabak verpakkingen, met een dikker aluminium. Vervolgens concentreerde Gautschi zijn aluminiumproductie op kookgerei, keukenapparatuur en uiteindelijk op de luchtvaart.
Efficiënter proces
Robert Victor Neher heeft aluminiumfolie niet uitgevonden, maar eerder een proces om het efficiënter te maken. Hij creëerde met name het continue walsproces voor het maken van folie gemaakt van aluminium (in plaats van tin). Dit vond plaats in 1910 en hij nam een patent voor het proces.
Aluminiumfolie vervaardigd met dit proces is gemaakt in een Zwitserse fabriek die eigendom is van J.G. Neher en zonen. De fabriek was gevestigd in Kreuzlingen, Zwitserland. Het jaar daarop werden Toblerone-snoepjes in aluminium gewikkeld. Een jaar later gebruikte een ander Zwitsers bedrijf, Maggi, de folie om soepbouillonblokjes in te verpakken.
Aluminiumfolie krijgt patent
Neher dacht niet aan eten toen hij een proces creëerde om aluminiumfolie te maken. In plaats daarvan was hij geïnteresseerd in luchtballonraces en dacht hij dat de folie de ballonnen luchtdicht kon maken. Eerst probeerde hij aluminiumfolie van Gautschi te gebruiken, maar die stroken werkten niet. Pas toen probeerde hij het product zelf te vervaardigen.
In 1910 nam hij een patent in Zwitserland en in 1911 haalde hij nog een patent in Groot-Brittannië. Omdat aluminiumfolie niet efficiënt was voor luchtballonnen, kwam het product op de markt voor het verpakken van voedselproducten. Bedrijven die zijn folie kochten wilden graag verpakkingen met hun logo’s. Dus bouwde Neher machines die het gemakkelijker maakten om folieverpakkingen te verven en te bedrukken. Helaas stierf Neher in 1918 aan de Spaanse griep. Toch ging het bedrijf door met het ontwikkelen van aanvullende producten. Voornamelijk het lamineren van aluminium op karton, papier en stof.
Hoe aluminiumfolie wordt gemaakt
Aluminiumfolie wordt geproduceerd door aluminiumplaten die uit gesmolten aluminium zijn gegoten in een walserij tot de gewenste dikte te walsen. Om een constante dikte te behouden, controleert een technicus de sensoren van de walserij.
Sensoren vertellen of de druk te hoog of te laag is en vervolgens kan de technicus de rollen aanpassen. Het wordt vervolgens opgerold en naar de koudwalserij gestuurd. Om breuk door de dunheid te voorkomen, wordt de folie in de koudwalserij verdubbeld en tot de gewenste dikte gewalst. Aluminiumfolie vormt een volledige barrière tegen licht, zuurstof, vocht en bacteriën. Om deze reden wordt aluminiumfolie veel gebruikt in voedsel- en farmaceutische verpakkingen. Het wordt ook gebruikt om aseptische verpakkingen te maken die bederfelijke goederen zonder koeling kunnen opslaan.
Eerste bekende gebruik van aluminium
We weten dat aluminium in het oude Egypte voor medicinale doeleinden werd gebruikt. In de Middeleeuwen ontdekten stoffenmakers dat aluminium kon worden gebruikt om verfkleuren in stof vast te zetten. Wetenschappers begonnen te vermoeden dat de gebruikte verbinding metaal bevatte. Het was de Deense chemicus Hans Christian Ørsted de eerste die het in 1825 isoleerde.
Hoe aluminium wordt gewonnen
Nadat een aluminiumerts is gewonnen, kan aluminium worden gewonnen met behulp van het Bayer-proces of continugieten. Het gewone erts bauxiet wordt meestal gebruikt om aluminium te extraheren. Het Bayer-proces, dat als eerste werd uitgevonden, onttrok ook aluminium, maar het was te duur voor grootschalige productie.
Twintig jaar later slaagde Friedrich Wohler, een Duitse scheikundige, erin deeltjes aluminium ter grootte van speldenknopjes te maken. Een decennium later paste een Fransman, Henri Sainte-Claire Deville, de methode van Wohler aan en creëerde aluminiumklonten. Het Deville-proces maakte aluminiumwinning op grotere schaal mogelijk.
Het extraheren van aluminiummethode verbetert
Het extraheren van het aluminium was echter duur. Om deze reden begonnen wetenschappers een methode te ontwikkelen om aluminium te extraheren met behulp van elektrische stromen. Charles Hall en Paul-Louis-Toussaint Héroult werkten op verschillende continenten en ontwikkelden een soortgelijk proces.
Deze extractiemethode werd bekend als de Hall-Héroult-methode. Charles Hall, een Amerikaan, patenteerde het proces in de Verenigde Staten en Paul-Louis-Toussaint Héroult kreeg een Frans patent voor het proces.
Life Savers werden voor het eerst verpakt in folie in 1913. Tot op de dag van vandaag wordt snoepgoed verpakt in aluminiumfolie. Het gebruik van folie is de afgelopen 100 jaar gegroeid. Van kerstboomversieringen tot isolatie van ruimtevaartuigen, tv-diners tot medicijnpakketten. Aluminiumfolie heeft in veel opzichten zowel onze producten als ons leven verbeterd.
Lees ook eens: