Veel recepten raden aan om jouw voedsel tijdens het koken in aluminiumfolie te bedekken of in te pakken. Het is echter niet voor elke toepassing geschikt. Als je bijvoorbeeld aluminiumfolie als ovenfolie gebruikt, kan dit meer kwaad dan goed doen. Lees verder om meer te weten te komen over het beste gebruik van aluminiumfolie in de oven.

 

Hoe gebruik je aluminiumfolie in je oven?

Aluminiumfolie is een dun opgerold vel aluminium dat zijn plaats in de keuken heeft opgeëist. Het is niet alleen veilig om met aluminiumfolie in de oven te koken, maar koken met aluminiumfolie kan ook helpen om de warmte gemakkelijk door te geven en het schoonmaken gemakkelijker te maken. Door de flexibiliteit en stevigheid houdt aluminiumfolie warmte vast en kan het doorgaans de hoogste baktemperaturen in de meeste ovens verdragen. Als je bakplaten bekleedt, voedsel inpakt of afdekt om vocht vast te houden, dan is aluminiumfolie de juiste keuze.

 

Lijn bakplaten en pannen

Het gebruik van aluminiumfolie om bakplaten en pannen te bekleden is een geweldige manier om het schoonmaken te vergemakkelijken. Na het bakken van koekjes, brood of ander voedsel, kun je de folie eenvoudig van de pan schuiven of optillen om gebakken items te verwijderen.

Aluminiumfolie heeft een glanzende en doffe kant vanwege de manier waarop het is vervaardigd, maar welke kant naar boven is gericht, hangt af van het gebruik. Aluminiumfolie met antiaanbaklaag heeft een antiaanbaklaag op de doffe kant, dus leg deze kant naar boven bij het bakken van plakkerig voedsel. Anders kun je er onbedoeld voor zorgen dat bepaalde voedingsmiddelen bruin worden door dat de doffe kant naar beneden is gericht.

 

Afdekken van gerechten

Door gerechten af ​​te dekken met aluminiumfolie tijdens het bakken, wordt vocht vastgehouden. Door een vel folie losjes over een gerecht te plaatsen, wordt voorkomen dat de bovenkant bruin wordt terwijl de rest van jouw gerecht blijft bakken. Als je meer stoom wilt creëren tijdens het bakproces, is het voldoende om de schaal goed af te sluiten met een foliedeksel.

 

Wegwerp ovenschalen

Wegwerp ovenschalen zoals aluminium pannen en dienbladen kunnen een handig alternatief zijn voor metalen schalen. Net als aluminiumfolie kunnen ze elke temperatuur verdragen die de oven erop kan gooien en hebben ze warmtegeleidende eigenschappen die helpen om warmte gemakkelijk naar je eten over te brengen.

 

Waarom kan je geen aluminiumfolie als ovenfolie gebruiken?

Hoe gebruik je aluminiumfolie in je ovenHet kan verleidelijk zijn om aluminiumfolie te gebruiken om jouw oven schoon te houden, maar het bekleden van een oven met folie verhoogt de intensiteit van de hitte op de ovenoppervlakken, wat kan leiden tot oppervlaktebeschadiging zoals krassen of afschilfering van de porseleinen afwerking en schade aan verwarmingselementen. Het kan zelfs een goede etensbereiding voorkomen.

Folie is hittebestendig, maar niet helemaal hittebestendig. Als je hoge temperaturen gebruikt met aluminiumfolie op de bodem van de oven, kan de folie smelten en jouw apparaat permanent beschadigen.

Het gebruik van folie op ovenrekken kan de warmteverdeling in de oven verstoren en optimale kookresultaten verstoren. Het afdekken van ventilatieopeningen in de bodem van de oven kan leiden tot onvoldoende luchtstroom, warmteverdeling en prestatieproblemen.

 

Wat moet je in plaats van aluminium als ovenfolie gebruiken?

Zet een lege ovenschaal op het rooster onder het voedsel dat je aan het bereiden bent. Het vangt druppels op en vergemakkelijkt het opruimen. Metalen bakplaten kunnen kromtrekken tijdens plotselinge temperatuurschommelingen, dus plaats de lege schaal in de oven terwijl de oven voorverwarmt om kromtrekken te voorkomen.

 

Siliconen ovenschalen

Je kunt een siliconen ovenschaal op jouw kookrekken gebruiken. Deze hittebestendige, niet-reflecterende accessoires helpen je om je oven schoon te houden, maar kunnen enige invloed hebben op de bakprestaties als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Help de lucht te circuleren door ruimte tussen de voering en de ovenwanden te creëren voor een optimale warmteoverdracht.

 

Bakpapier

Bakpapier is niet-reflecterend en maakt geen krassen op de antiaanbaklaag. Gebruik echter geen bakpapier in gasovens met open vuur.

 

Lees ook eens de volgende artikelen:

Aluminium photo created by fabrikasimf - www.freepik.com