De afgelopen jaren zijn we steeds vaker buiten te vinden. Het is mede door de coronacrisis het geval dat we massaal tijd in het bos, bij zee of gewoon in onze eigen tuin spenderen. Dat is gelukkig alleen maar voordelig, want buiten zijn is hartstikke gezond voor lichaam en geest.

Het is niet voor niets het geval dat we gek zijn op barbecueën! Als er één ding is dat niet mag ontbreken in je outdoorkeuken dan is het wel een BBQ smoker. Maar: wat is een BBQ smoker precies en waarom is het een echte musthave? We zochten het voor je uit.

 

BBQ smoker: wat is dat precies?

Net als buitenzijn is barbecueën populairder aan het worden. Dat zien we terug op de barbecuemarkt, waar alsmaar meer producten en toepassingen te vinden zijn om te grillen of te barbecueën. Een van die toepassingen is een BBQ smoker waarmee je je vlees op een ambachtelijke manier kunt roken. Zo’n smoker voor je BBQ zorgt ervoor dat je vlees heel langzaam gaart of rookt waardoor je een heerlijk mals stuk vlees krijgt met een rooksmaakje. Je vlees wordt met een BBQ smoker niet droog, omdat het niet direct boven een hittebron wordt geplaatst.

Dat betekent natuurlijk wel dat op deze manier barbecueën veel meer tijd kost dan wanneer je met een gewone barbecue aan de slag gaat. Is dat erg? Nee, zeker niet. Je moet alleen wel even goed voorbereid zijn zodat je precies weet hoe een BBQ smoker werkt en wat je zoal moet doen om het vlees zoals een lekker stuk bavette voor te bereiden voor zo’n apparaat. Je hebt een smoker voor je BBQ al voor een paar honderd euro, maar je kunt het zo duur maken als je wilt. Er zijn ook BBQ smokers verkrijgbaar voor een paar duizend euro.

 

Langzaam vlees garen: zo werkt een BBQ smoker

Heb je de kneepjes van het BBQ vak al even onder de knie en ben je wel benieuwd naar een BBQ smoker? Dat snappen we absoluut. Voordat je zo’n apparaat aanschaft is het goed om te weten hoe het werkt. Niet alle BBQ smokers zijn geschikt om vlees te roken, ook al zegt de naam dat wel. Je kunt een BBQ smoker wel altijd gebruiken voor het langzaam garen van vlees. Dat kost de nodige voorbereiding, want je moet precies weten welk vlees je wilt gaan gebruiken en hoe lang je dat op de barbecue wilt hebben liggen.

Heb je bijvoorbeeld zin in een broodje pulled pork? Dan heb je een ander stuk vlees nodig dan de hierboven beschreven bavette. Scoor voor lekkere pulled pork een stuk varkensprocureur van de slager en maak een lekkere rub of marinade waarin het stuk vlees kan worden gegaard. Bij een smoker moet je ook een passend soort rookhout kiezen waardoor je vlees een lekkere smaak krijgt. Daarna laat je het vlees zo’n 4 uur garen bij 85 graden. Het stuk vlees dat overblijft is lekker zacht en haal je met twee vorken eenvoudig uit elkaar. Smullen maar!

 

Voor- en nadelen van een BBQ smoker kopen

Het grootste voordeel van een BBQ smoker weet je waarschijnlijk al wel: je kunt er ontzettend lekker en mals vlees (of vis) mee bereiden. Door snippers hout of speciale stukken hout toe te voegen krijg je ook nog eens die typische rooksmaak. Daarbij wordt vaak veel minder zout gebruikt dan wanneer je een stuk vlees grillt of bakt. Wat ook erg voordelig is aan een BBQ smoker is dat het vlees niet uitdroogt, omdat de vleessappen beter in het vlees blijven zitten. Maar: het is goed om te weten dat er ook wat nadelen zijn aan een BBQ smoker. Let in ieder geval op de volgende punten wanneer je een smoker aan wilt schaffen:

  • Een groot nadeel is dat een beetje een goede BBQ smoker al gauw het nodige kost. Er zijn goedkopere modellen te koop, maar vaak geldt: des te duurder, des te beter.
  • In het geval van een BBQ smoker kan het zijn dat de prijs te mooi lijkt om waar te zijn. Vaak is dat in zo’n geval dan ook zo. Ga dan liever voor een andere BBQ, zoals een Kamado barbecue, waarop je voor een prima prijs ook aan de slag kunt gaan met het langzaam garen van vlees.
  • Lijkt zo’n BBQ smoker je wat, maar heb je in verhouding maar weinig tijd om er regelmatig echt voor te gaan zitten? Dan kan dat ook een nadeel zijn, omdat zo’n smoker toch al gauw 4 tot 6 uur aan moet staan. Ook dan kun je misschien beter voor een normale BBQ gaan in plaats van voor een BBQ smoker.

 

Lees ook eens: