Tijdens mooie dagen gaat er niets boven het uitnodigen van vrienden of familie om samen met hen een goede grill rond de barbecue te delen. In dit geval geniet je van de “Rolls Royce” van rundvlees, namelijk de côte de boeuf! Een gezellig moment van delen dat een integraal onderdeel is van de Franse gastronomie zoals wij die allemaal kennen.

Zoals je weet is bij barbecue de vleeskeuze essentieel en zal jouw runderrib bepalend zijn voor het succes van jouw grill. Daarom bespreken we in deze blog enkele methodes om jouw côte de boeuf bbq tot een waar feest te maken, van de bereiding van jouw sintels, tot het garen van het vlees en garnering van dit even smakelijke als uitzonderlijke vlees.

 

Gegrilde runderrib voor 4 personen

Haal de côte de boeuf ongeveer 30 minuten voor het bakken uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Kruid de biefstuk en voor een goede korst heb je veel zeezout van goede kwaliteit en zwarte peper nodig. Voeg gerust je favoriete BBQ rub toe.

Benodigdheden en bereidingstijd:

 • Stuk van 1,2 kg (dikte 6 cm) d.w.z. tussen 220 en 250 g vlees per persoon na het aansnijden
 • Bereidingstijd voor koken op houtvuur 45 minuten
 • Kooktijd tussen 25 en 35 minuten afhankelijk van de gewenste gaarheid

 

Temperatuur gids voor Côte de boeuf op de BBQ

 • Rare 48 graden Celcius
 • Medium rare 52 graden Celcius
 • Gemiddeld 55 graden Celcius
 • Well done 68 graden Celcius

De temperatuur van de bbq regel je door alle ventilatieopeningen en het deksel op de barbecue te openen om zoveel mogelijk zuurstof naar de kolen toe te laten zodat ze roodgloeiend worden.

 

Jouw sintels voorbereiden

In dit geval raden we je aan om sintels te maken voor het bereiden van een côte de boeuf rib van 1,2 kg. Je neemt 2 zeer droge eikenhouten stammen (gezaagd tot 30 cm) die vervolgens werden gespleten om stukken hout van 8 tot 10 cm dik te krijgen om de verbranding te vergemakkelijken.

 

Houtvuur

Neem dan een in stukken gesneden krat hout, een aanmaakblokje en je bent klaar. Je hoeft alleen maar je stukken hout in rijen te leggen en je moet rekenen op 40 minuten verbranding voordat je de gewenste sintel krijgt. Deze methode duurt langer dan het realiseren van een sintel gemaakt van houtskool, maar uiteindelijk, gezien het prestigieuze stuk vlees waar het om gaat, ga je er qua smaak op vooruit.

Een kleine tip: als je hout is verbruikt, raden we je aan om je sintels te  “omranden” met 2 stukken hout (altijd eiken) waardoor je tijdens de bereidingstijd een vlam kunt genereren en zo nog meer smaak kunt krijgen terwijl de rook die uit de sintels komt, wordt verminderd.

Leg de côte de boeuf direct op de bbq en blijf draaien en bewegen totdat je een goede korst hebt, dit duurt maar een minuut.

 

Côte de boeuf klaarmaken en bakken op de barbecue

Côte de boeuf klaarmaken en bakken op de barbecueIn dit geval kiezen we voor het 100% natuurlijk grillen van jouw rundvlees, zodat de bereiding eenvoudig zal zijn.

Prime rib rust

Na 40 minuten zijn je sintels op hun “piek” en is het tijd om je prime rib te bereiden. Je gaat een eerste kooksessie van 2 keer 5 minuten uitvoeren waarbij je vlees ongeveer 10 cm van de sintels zal zijn, het doel hier is om het vlees aan elke kant te schroeien. Zodra je dit hebt gedaan kun je kiezen welke gaarheid je wilt. Je plaatst het vlees op een hoogte variërend tussen 16 en 18 cm van de sintels.

Bij de optie rare laat je elke kant tussen 7 en 8 minuten of een kwartier in totaal koken. Bij de medium-rare vlees, bak aan elke kant tussen 9 en 10 minuten, d.w.z. 20 minuten in totaal.

Je kunt vervolgens het vlees tien minuten laten rusten onder aluminiumfolie in een afgedekte ruimte die de warmte vasthoudt, bijvoorbeeld een oven. Jouw stukje gegrild vlees is klaar om gegeten te worden, wij adviseren je een scherp mes te nemen en dan schijven van ongeveer 1 cm dik te maken.

 

Côte de boeuf met chimichurri-dressing

Benodigdheden: 1 kg côte de boeuf

Voor de chimichurri-dressing:

 • 50 g verse oregano
 • 100 g verse peterselie
 • ½ een rode peper
 • 1 teentje knoflook
 • 1 grote sjalot
 • 100 ml extra vierge olijfolie
 • 1 tl gerookte paprika
 • 1 tl gemalen komijn
 • ½ tl gemalen koriander
 • 10 ml sherryazijn

Kruid je vlees altijd vlak voordat je het bereidt, peper en zout van goede kwaliteit zijn voldoende, maar je kunt altijd experimenteren met meer kruiden, zoals rode peperkorrels, korianderzaad of chilivlokken.

 1. Hak voor de dressing de oregano, verse peterselie, chilipeper, knoflook en sjalot fijn.
 2. Voeg de ingrediënten toe aan de olijfolie, kruiden en sherryazijn en mix de ingrediënten in een blender gedurende ongeveer 1 minuut – zo simpel is het!

 

TIP: Met Pancetta kun je ook erg lekkere BBQ gerechten klaarmaken.

 

Lees ook eens: 

 

 

Grill party photo created by cookie_studio - www.freepik.com
Grilled meat photo created by KamranAydinov - www.freepik.com