Ben je op zoek naar een borrelhapje wat je snel en gemakkelijk kan maken? Denk dan eens aan bruschetta maken. Deze hapjes zien eruit alsof je lang bezig bent geweest, maar niks is minder waar. Ook kun je veel verschillende variaties maken, handig als je bijvoorbeeld nog restjes groente hebt liggen. Ook is het een ideaal hapje om te maken als je nog een stukje brood over hebt. We geven je een aantal tips hoe je bruschetta kan maken.

Wat is bruschetta?

Een bruschetta is in feite niets meer en niets minder dan gegrild stukje stokbrood, voorzien van olijfolie met een lekkere topping. Het is een typisch Italiaans hapje en bestaat in ieder geval uit brood ingesmeerd met knoflook, zout en olijfolie. De meest voorkomende variant is een stokbroodje belegd met tomaat en basilicum, maar het kan ook belegd zijn met vlees of andere groenten. Daarnaast kan het ook ‘naturel’ zijn, een gegrild stukje stokbrood met enkel knoflook, zout en olijfolie. Bruschetta is dus een perfect hapje om te serveren als voorafje of borrelhapje.

Variaties op de tomatenbruschetta

Zoals gezegd is de meest voorkomende variant de bruschetta met tomaat. Maar er zijn nog een tal van andere variaties mogelijk. We sommen er hier een paar op. De eerste bruschetta is een variant op de klassieker Caprese. Beleg het stokbrood met tomaatjes en mozzarella. Maak ze daarna af met verse basilicum en balsamico siroop. Het is een ontzettend lekker hapje om tijdens de borrel te eten, als voorgerecht of bijgerecht bij de barbecue. Ook de combinatie van gesmolten mozzarella en tomaat is een gouden combinatie. Bestrijk de stokbroodjes met olijfolie en beleg het met mozzarella en tomaat. Daarna een paar minuutjes in de oven en het smullen kan beginnen.

variaties op tomaten bruschettaBruschetta is erg lekker met truffelolie

Truffel is in Italië erg populair, bruschetta met truffel kan dan ook niet ontbreken. Een fantastische combinatie is bijvoorbeeld bruschetta met truffel, Parmezaan en carpaccio. Let wel op dat je eerst het broodje bakt met truffelolie en Parmezaanse kaas en pas daarna de carpaccio toevoegt. Maak het af met een aantal pijnboompitjes en rucola. Ben je vegetarisch? Dan kan je de carpaccio natuurlijk gewoon weglaten. Om in het rijtje van truffel te blijven is de bruschetta met truffelolie en paddenstoelen ook een goede optie. Deze overheerlijk bruschetta met paddenstoelen, truffelolie en geraspte kaas is ook heel makkelijk te maken en een ware smaakexplosie in de mond. Bak voordien de paddenstoelen kort en beleg ze dan op het stokbroodje. Doe er truffelolie overheen samen met de geraspte kaas en ze zijn klaar om in de oven te gaan.

Maak ook eens vegetarische bruschetta als borrelhapje

Voor de perfecte smaak wrijf je het nog warme brood op typisch Italiaanse wijze in met verse knoflook. Dit geeft het veel smaak. Daarna wordt het bedekt met een mengsel van gehakte tomaten, rode ui, knoflook, verse basilicum en pijnboompitten. De geroosterde pijnboompitten passen heel goed bij de rest van de ingrediënten en vullen de bruschettas perfect aan. En de zelfgemaakte kruidenboter zal zeker een goede toevoeging zijn tijdens het borrelen.

Bruschetta is over het algemeen vaak al vegetarisch, maar dit tussendoortje leent zich er goed voor om verschillende variaties uit te proberen. Probeer bijvoorbeeld eens avocado met basilicum en vegan kaas. Of maak een bruschetta als borrelhapje met champignons, olijfolie en Italiaanse kruiden. Voor nog meer smaak, is het lekker om balsamiek crème over de bruschetta’s te gieten.