Zelf kruidenboter maken, een gemakkelijk en heerlijk recept

Een stokbroodje kruidenboter zelf maken als voorgerecht, heerlijk bij een BBQ of als extra bijgerecht bij een salade. Op bijna elke menukaart staat wel een stokbroodje met kruidenboter. Voor veel mensen is een stokbrood met kruidenboter ook een soort guilty pleasure. Heerlijk warm brood met smeltende boter, voor velen loopt het water al in de mond. Kruidenboter is net wat spannender en smaakvoller dan gewone boter. Ook is het een recept wat je heel gemakkelijk zelf kan maken. En daarnaast zijn de variaties ook nog eens eindeloos.

Het basisrecept voor kruidenboter

Voordat je kunt variëren met verschillende soorten kruidenboters is het slim om het basisrecept te weten. Zoals gezegd is dit heel makkelijk. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, namelijk roomboter, peper en zout en gemengde groene kruiden zoals peterselie en basilicum. Als eerste laat je de roomboter op temperatuur komen zodat hij zacht wordt. Wanneer de boterzacht is kun je namelijk gemakkelijk de andere ingrediënten toevoegen en mengen. Snijd de groene kruiden fijn, het lekkerste is om verse kruiden te gebruiken. Meng de kruiden vervolgens met de boter en breng op smaak met peper en zout. Laat nu de boter in de koelkast weer opstijven en hij is klaar voor gebruik.

De basis ingrediënten (voor 15 porties) om kruidenboter zelf te maken zijn vaak:

  • 125 g boter
  • 0,5 bos bieslook
  • 0,5 bos peterselie
  • 0,5 bos tijm
  • 1 teentje knoflook ( je kunt ook gemengde groene kruiden gebruiken)
  • 0,5 citroen
  • Zout
  • Peper

Kruidenboter met een twist maken

Zelf kruidenboter maken met een twist is natuurlijk leuk voor als je gasten ontvangt. Er zijn veel variaties mogelijk. Een klassieker is de knoflook kruidenboter. Het enige wat je moet doen is een aantal geperste knoflookteentjes toevoegen aan het basisrecept en goed mengen. Heerlijk op een mals stukje biefstuk.

Maak bijvoorbeeld eens een spicy limoen kruidenboter. Vervang de groene kruiden door koriander en meng een rood pepertje door de boter. Rasp een halve limoen en meng het door het geheel. Deze kruidenboter smaakt perfect bij een Mexicaans etentje of bij de kebab.

Wil je meer de Italiaanse kant op? Dat kan met tomaten-basilicum kruidenboter. Snij zongedroogde tomaatjes klein en voeg Italiaanse kruiden zoals basilicum, tijm en oregano toe. Deze kruidenboter doet het goed bij een heerlijke pasta.

Heb je liever een wat meer zoute kruidenboter? Kies er dan eens voor om ansjovis toe te voegen. Deze visjes zijn het perfecte ingrediënt om nog meer smaak te geven aan je kruidenboter. In combinatie met de kappertjes, peterselie, bieslook en basilicum is dit een feestje op een stukje stokbrood.

Wanneer je creatief ben kun je vast zelf nog meer combinaties verzinnen. Je hebt binnen een mum van tijd zelf kruidenboter met een twist gemaakt. Zorg altijd voor goede kwaliteit boter en proef zo nu en dan of de smaken nog kloppen. Presenteer de verschillende kruidenboters op een grote schaal met versgebakken brood. Succes verzekerd!