Echte wijnliefhebbers doen er goed aan een wijnklimaatkast in huis te halen, een onmisbare accessoires als je je wijn in topconditie wilt houden en tegelijkertijd mooi wilt uitstallen. Ben je nog nieuw in de wereld van de wijn en op zoek naar leuke accessoires? Lees dan verder en je komt alles te weten over de wijnklimaatkast!

Wat is een wijnklimaatkast?

Een wijnklimaatkast is in de basis niets meer dan een koelkast voor wijn, maar dan wel een stukje complexer. De meeste wijnklimaatkasten hebben namelijk verschillende zones met elk een andere temperatuur om verschillende soorten wijn op temperatuur te houden. Voor de rest ziet een klimaatkast voor wijn er gewoon uit als een rekje voor wijnflessen.

Waarom een klimaatkast voor wijn in huis halen?

1. Je woonkamer stijlvol inrichten

Het oog wil ook wat en een klimaatkast biedt het: zo'n kastje heeft namelijk een chique uitstraling, waardoor je hem ook gemakkelijk in de woonkamer of keuken zet. Er bestaan heel wat mogelijkheden qua design en afwerking, zodat je voor jouw woonstijl hoe dan ook een oplossing vindt.

2. Je wijn op temperatuur houden

Als je je wijn bewaart in een klimaatkast voor wijn, blijft hij veel langer goed omdat de temperatuur dan constant is. Wijnen die lang op kamertemperatuur blijven staan, rijpen veel te snel. Dat komt zowel de smaak als de houdbaarheid niet ten goede. Een bonus: aangezien zo'n kastje meestal over verschillende temperatuurzones beschikt, gebruik je hem voor het bewaren van zowel rode als witte wijn!

4. Geen last van tocht

Nog een belangrijk voordeel van een klimaatkast voor wijn? Je hebt geen last meer van tocht en dat betekent dat de wijn optimaal rijpt. Net zoals mensen kunnen de meeste wijnsoorten immers 'verkouden 'worden en tocht is daar een van de belangrijkste oorzaken van. Een klimaatkast fungeert als tochtvrije opslagplaats en houdt de luchtvochtigheid optimaal.

Belangrijke factoren bij de zoektocht naar een klimaatkast voor je wijn

Een klimaatkast voor je wijn is duidelijk een slimme investering, maar hoe vind je nu precies het beste model? Hieronder enkele tips:

1. Let op de afmetingen en capaciteit

Kies je voor twee kleinere inbouw wijnklimaatkasten van 60 cm om rode en witte wijn afzonderlijk te houden of toch maar een grote kast? Dit hangt grotendeels af van de aanwezigheid van verschillende temperatuurzones in de kast, maar ook van de hoeveelheid wijn die je hebt.

2. Functionaliteit staat voorop

Hoewel een klimaatkast voor wijn wel degelijk een esthetisch doel heeft, moet je natuurlijk vooral letten op de kwaliteit. Dan gaat het niet enkel om het behoud van de optimale temperatuur, maar ook de positie van de wijnflessen. Deze moeten kunnen platliggen, zodat de wijn de kurk vanbinnen raakt. Daarbij mag er ook geen UV-licht bij de flessen komen en moet de wijn goed kunnen 'rusten'.

3. De stijl en uitstraling van je klimaatkast

Als je een klimaatkast gevonden hebt die helemaal voldoet aan je verwachtingen op het vlak van functionaliteit, formaat en prestaties, kan je beginnen letten op de uitstraling en afwerking. Ook dit hangt af van een aantal factoren, waaronder:

  • je huidige woonstijl
  • of je de kast in de kelder of de woonkamer zet
  • je beschikbare ruimte

Gelukkig vind je tegenwoordig heel wat leuke kastjes voor wijn, van compacte rustieke modellen met gietijzer tot grote houten klimaatkasten met een landelijke of moderne uitstraling.

Nog meer genieten van je favoriete wijn thuis, dat kan met een leuke klimaatkast. Bovenstaande tips helpen je alvast om de beste aankoop te doen!