Je vraagt je af; wat is Adana kebab? Adana kebab, een populair Turks gerecht, bestaat uit gekruid lamsgehakt dat op houtskool wordt gestoken en gegrild. Het is rijkelijk gekruid, smaakvol, sappig en gemakkelijker thuis te maken dan je zou denken.

Als je van gegrild vlees houdt, zul je dol zijn op Adana kebab. Slechts een paar kruiden accentueren de smaak van hartig, sappig lamsvlees en de smaak van het vlees komt echt tot uiting. Je kunt het serveren met Sumak-uien omdat hun scherpte de rijkdom van het lam doorsnijdt, maar dit is optioneel. Je kunt deze gegrilde lamskebab op plat brood serveren, of met rijst en diverse salades.

Dit is een gezond, makkelijk en lekker gerecht dat je ook in je oven kunt maken in plaats van op de grill.

 

Wat is Adana kebab?

Adana kebab komt uit Turkije en is afkomstig uit de stad Adana. Het bestaat uit lamsvlees dat met de hand fijngehakt is. Het is gekruid met zout, paprika en geplette rode pepervlokken of urfa-peper. Veel recepten voegen ook sumak en komijn toe. Het vlees wordt vervolgens op brede metalen spiesen gestoken en gegrild.

Traditioneel wordt lamsvlees gebruikt om dit recept te maken. Maar je kunt natuurlijk gebruiken wat je lekker vindt. Als je de voorkeur geeft aan rundvlees in plaats van lamsvlees, gebruik dan 80/20 rundergehakt, dat is 80% mager met 20% vet (zoek naar gehakt).

 

Het beste zelfmaak Adana Kebab-recept

Het beste Adana Kebab-recept om zelf te maken

In Turkije, waar dit gerecht vandaan komt, is de oorsprongsbenaming heel specifiek over hoe het bereid moet worden. Het moet gemaakt zijn van het vlees van een mannelijk lam van minder dan 1 jaar oud. Bovendien moet het zijn opgegroeid in zijn natuurlijke omgeving en de natuurlijke flora hebben gegeten.

Het vlies, de zenuwen en het inwendig vet worden uit het vlees verwijderd en het vlees rust een tijdje. Daarna wordt vlees en staartvet (in een verhouding van 5:1) met de hand fijngehakt met behulp van een halvemaanvormig hakmes.

Zodra het vlees is gehakt, wordt het gekruid, aan spiesjes gestoken en gegrild op houtskool. Het zal natuurlijk erg moeilijk zijn voor mensen buiten Turkije om deze stappen te volgen. Thuis werkt lamsgehakt heel goed en de mix van smaakmakers vormt een perfecte aanvulling op het sappige vlees.

Sumak uien zijn iets zachter en minder pikant dan rauwe ui, dankzij de toevoeging van sumak en citroensap. Sumak wordt gemaakt van gedroogde en gemalen bessen. Het geeft een prachtige kleur en ook een pittige zure smaak vergelijkbaar met citroen.

 

Ingrediënten voor Adana-kebab

  • Gemalen lamsvlees
  • Ui
  • Knoflook
  • Zout
  • Sumak
  • Komijn
  • Gemalen rode pepervlokken
  • Paprika
  • Olijfolie

 

Stapsgewijze instructies om kebabs te maken en te spiesen

  • Schil en rasp een ui.
  • Voeg alle ingrediënten voor de kebabs toe aan een grote kom.
  • Gebruik je handen om alles te combineren en zorg ervoor dat je niet te veel mixt.
  • Maak je handen een beetje nat en vorm het vlees op spiesjes. Bestrijk beide zijden van elke spies met olijfolie.

 

Lamskebab op de grill

Grill de kebabs op middelhoog vuur tot ze aan de buitenkant verkoold zijn en aan de binnenkant gaar. Draai de spiesen zo nodig rond.

Als je geen grill hebt, kun je deze in plaats daarvan in de oven bereiden:

  • Spies het vlees zoals aangegeven in het recept.
  • Plaats een bakrooster op een grote bakplaat. Bestrijk het spiesvlees met olijfolie en leg de spiesen op het bakrooster zodat ze elkaar niet raken.
  • Bak op 220 °C tot ze naar wens zijn, ongeveer 7 tot 10 minuten per kant, halverwege een keer omdraaien.

Ook kun je de spiesen serveren en bereiden tijdens feestdagen, als je bijvoorbeeld met de hele familie aan een Teppanyaki bakplaat zit.

Bewaren en opwarmen

Bewaar restjes maximaal 4 dagen afgedekt in de koelkast. Je kunt spiesjes opwarmen in de oven of airfryer.

Om kebab in een oven op te warmen, haal je het kebabvlees van de spies. Wikkel het vlees in folie en voeg een scheutje water toe. Verwarm in een oven van 200 °C tot het warm is, ongeveer 8 tot 10 minuten.

Om kebab in een heteluchtfriteuse op te warmen, haal je het kebabvlees van de spies. Wikkel het vlees in folie en voeg een scheutje water toe. Verwarm in een 190 °C hetelucht friteuse tot het warm is, ongeveer 8 tot 10 minuten.

 

Wat serveer bij Adana kebab?

Vrijwel elke rijstsoort of salade past goed bij dit gerecht. Hier zijn een paar ideeën:

  • Gebakken Aubergine Met Tomaat
  • Baba Ganoush
  • Geroosterde Rode Paprika Hummus
  • Gegrilde Paprika’s
  • Za’atar en muntboterbonensalade

 

Lees ook eens: